Споделен градски микро-заслон е направен от рециклирани врати и прозорци

Наричайки го „графитектурен проект“, Къща Боу е структура, която се прикрепя към празната тухлена стена на една сграда с двор в Хеерлен, Холандия. Използвайки сгъваемо скеле, структурата е издигната изцяло от рециклирани прозорци и врати, създавайки пространство, което се осветява, вентилира и заслонява.

Замислен като проект, който ще повдигне интересни въпроси за това как обществените пространства могат да бъдат предефинирани в една епоха, когато всичко бива безмилостно и лакомо приватизирано с цел печалба на малцина, къщата Боу е „вертикално разширение на имота“.

Домът се явява като продължение на общественото пространство, което е отворено за всички и приветства всекиго в едно леко, светло и прозрачно пространство, опънато над тротоарите на улиците.

Основната идея всъщност не е нова; подобна типология е английската къща „боти“ – подслон в градините, който всеки може да използва безплатно, замислен за туристи или сезонни работници.

Тази концепция за свободния достъп е Боу е подчертана от факта, че този модерен, градски „боти“ дом няма врата, а вместо това има отворен проход, който води до една стълба за изкачване нагоре.

Открит салон на второто ниво, обзаведена с фотьойл и други втора ръка мебели, предлага хубава гледка и място за почивка.

Но най-хубавото е, че за построяването му са използвани рециклирани материали, а резултатът е сграда, която е споделена, но осигурява малко неприкосновеност на личния живот за своите „потребители“. Може би ще е проблем, че няма пожароизвестителна система и други екстри, изисквани от регулациите, но проектът може да бъде репликиран навсякъде навсякъде.

greentech.bg

Може да харесате още...