Сполучлива трансформация на къща от 1940 година в съвременно жилище

Австралийското студио Porter Architects е преустроило в модерен и светъл семеен дом стара къща от 1940 г. край езерото Уендъри, Австралия. Големи прозорци, съвременни мебели и нови материали вдъхват нов живот в имота, но архитектите внимателно запазват оригиналните исторически елементи на дома. С тази цел по време на обновяването те са използвали рециклирани материали.

Реновациите често могат да бъдат стресови преживявания, особено когато става дума за по-стари къщи като тази. За щастие собствениците Том и Меган Макинърни купуват дом, който е бил изключително грижливо поддържан. Предишните собственици – две сестри, живели там 60 години, са били внимателни към поддръжката. Затова оригиналните облицовки от дървесина и гипсокартон се оказват много добре запазени.
Въпреки това, къщата се струва прекалено тъмна на двойката, която иска дом, който не само да е изпълнен с естествена светлина, но и да е отворен към външния свят. За да запазят колкото е възможно повече съществуващата архитектура, Porter Architects създават съвременна пристройка, която се отваря към северния двор и вътрешния двор чрез големи прозорци и сгъваема стъклена стена. Оригиналната фасада на къщата, която гледа към езерото, е запазена непокътната. Там са спалните, баните и кабинетите на родителите, а новата пристройка се превръща в сърцето на дома с отворената си кухня, трапезария и хол. Не е изненадващо, че любимата стая на клиентите е изпълнената със светлина кухня.
За да съответстват на съществуващите дървени подове, намиращи се в оригиналната къща, архитектите инсталират подове от рециклирани дъски в новата пристройка. За да придадат на традиционния тухлен екстериор модерна нотка, архитектите добавят облицовка от дървен материал и рециклирани тухли от 40-те години. Минималистичният интериор на пристройката е с бели стени, дървена ламперия и мебели, и съвременно оборудване.

Може да харесате още...