Спри мухъла! Качествен монтаж на дограми

Пародифузната самозалепваща лента ME508 Twin Aktiv VV на Tremco – Illbruck е най-новата генерация ленти за монтаж на прозоречни и фасадни системи и спазва принципа на т.нар. RAL монтаж – по-плътно отвътре, отколкото отвън.

Фугата между дограмата и строителната основа, от вътрешната страна на помещението, трябва да бъде облепена с паронепропусклива мембрана, за да не допуска водните пари да преминат в строителната фуга и евентуално да кондензират и образуват мухъл. От външната страна се поставят паропропускливи мембрани, за да изведе извън монтажната фуга остатъчната строителна влага.

Благодарение на технологията Twin Aktiv пародифузната мембрана разполага с променлив коефициент на паропропускливост – Sd (измерва се в метри еквивалентни на въздушен слой изолация, висок Sd означава ниска паропропускливост и обратно) като я прави универсална за използване за външен и вътрешен монтаж. Поставена от вътрешната страна, при зимни условия и висока абсолютна влажност и температура в помещението, Twin Aktiv технологията “затваря” микро-порите на мембраната и тя става паронепропусклива (Sd = 20 метра). В обратния случай, поставена от външната страна, при ниска абсолютна влажност и ниска температура, Twin Aktiv технологията “отваря” микропорите и мембраната става паропропусклива навън (Sd = 0,3 метра), но същевременно е водо- и въздухонепропусклива навътре. Така, остатъчната строителна влага излиза навън и оставя суха строителната фуга между прозореца и строителната основа. По този начин поставената в средата между двете мембрани полиуретанова пяна като изолатор и уплътнител на дограмата, остава суха и работи оптимално за запазване на температурния комфорт в жилището и предотвратява появата на мухъл.

Мухълът се появява в зоните, където влагата, под формата на водни пари, достига до слабо топлоизолирани и паронеизолирани места по периметъра на дограмата и се охлади до 5-7 градуса, при което се втечнява и развива плесени:

Благодарение отново на променливия коефициент Sd и поставения от двете страни самозалепващ слой от 20 мм с предпазно фолио, мембраната е универсална за монтаж, като дава възможност да се монтира челно или отдолу на дограмата, отвън или отвътре, без възможност да се сбърка посоката на действие на мембраната, което е една от най-често допусканите грешки при монтажа!

Пародифузната мембрана е подходяща, както за ново строителство, така и при саниране на стари сгради. Лепилният слой залепва силно и сигурно почти върху всички строителни материали, без използването на допълнителни лепила или инструменти, и спестява време за полагане. Върху ронливи и силно порьозни варови мазилки и др. трябва да се постави грунд Illbruck AT140, преди полагането на лентата.

Всички материали за качествен монтаж на водещия европейски доставчик Tremco – Illbruck,  може да намерите в сайта на Аксес Новело.

Може да харесате още...