Стъкла с фин рисунък за защита на птиците

Saint-Gobain

Прозрачните стъклени фасади и прозорци са много популярни в архитектурата, но могат да бъдат смъртоносни за птиците. Ето защо защитата на птиците трябва да се осъзнае и приложи като неразделна част от планирането при отговорното и екологосъобразно строителство със стъкло. Фините шарки върху стъклото могат да бъдат средство за защита: те позволяват на птиците да разпознават стъклените повърхности като такива и по този начин предотвратяват удари. Със серията 4Bird фирмата Saint-Gobain Glass започна да предлага ефективни стъкла за защита на птиците, които могат да се комбинират с различни функционални стъкла на производителя.

Шарките могат да се нанасят върху флоатно стъкло с дебелина пет милиметра или повече; след това обработеното флоатно стъкло може да се превърне в закалено защитно стъкло (ESG) чрез термично закаляване или в ламинирано защитно стъкло (VSG) с помощта на фолио. Те от своя страна могат да бъдат вградени в изолационни панели от стъкло. По този начин щадящото птиците остъкляване може да се комбинира с различни специални остъклявания и да се адаптира гъвкаво към техническите или енергийните изисквания.

Saint-Gobain

Шарките за защита на птиците се предлагат като линейни графики (хоризонтални или вертикални) или като точкови фигури с различна гъстота; дори ако те заемат само 3,9% до максимум 5,56% от площта, шарките осигуряват ефективна защита на птиците. Шарките се нанасят върху стъклата с помощта на ситопечат (4BirdFrit). Отпечатаната шарка се предлага в черно, бяло или сиво. Позицията, на която се нанася печатът, зависи от съответната структура на стъклото.

Научната основа за ефективността се осигурява от метода за изпитване на биологичната станция Хохенау-Рингдорф чрез полетния тунел II. С този възпроизводим метод рискът от сблъсък може да бъде надеждно оценен; птиците не са увредени. Остъклението 4Bird е класифицирано като високоефективно при този метод на изпитване.

Компанията е представена на българския пазар от Saint-Gobain България.

Снимки: Saint-Gobain

Може да харесате още...