Стъклата Solarban подпомагат оздравителния процес

Solarban

Healing Outpatient Experience Tower (H.O.P.E. Tower) в Университетския медицински център Jersey Shore в Нептун Сити възприема основните лечебни принципи, ориентирани към пациентите, като осигурява дневна светлина и гледка към жива стена в двора на градината. Това става възможно с екологични френски прозорци.

Разбивайки стария стереотип на болниците с малки перфорирани прозорци и ниски съотношения между прозорците и стените, EYP Architecture & Engineering заложи на големи площи от стъклата Solarban® 70 и Solarban® 72 и Starphire® от Vitro Architectural Glass.

Стъклата Starphire увеличиха цветността на Spandrel, поставени по протежение на южната кула да поддържат визуална лекота и да се противопоставят на големите площи от тухли.

„За подиума и стълбищната кула, където допирът до стъклото е по-чест, ние определихме тройно сребърно покритие (стъкло Solarban® 72) върху стъкло с ниско съдържание на желязо (стъкло Starphire®), поради подобрените му соларни характеристики и неутрална естетиката.”, заяви д-р Брандън Андоу от EYP. „За кулата, която е на по-голямо разстояние, избрахме тройно сребърно покритие върху прозрачно стъкло, за да съчетаем цвета на остъкляването с останалата част от кампуса, като същевременно не компрометираме соларните характеристики.“

Дизайнерите на сгради помагат на пациентите и посетителите да се наслаждават на спокойна гледка към живата стена и градината.

Когато е покрито с прозрачен стъклен субстрат в едноинчов стъклопакет, стъклото Solarban® 70 осигурява нисък коефициент на слънчево проникване на топлината (SHGC) 0,27 при 64% пропускливост на видимата светлина (VLT). Стъкло Solarban® 72, върху стъклен субстрат Starphire® с ниско съдържание на желязо, осигурява малко по-висок VLT – 68% при 0,28 SHGC.

За да ограничи допълнително проникването на слънчева топлина, EYP се спря на вътрешни и външни хоризонтални сенници, съответно за южната зала и южната фасада. „За да се подобри зрителният комфорт на обитателите и да се добави топлината на естествените материали, по протежение на завесата на залата бяха поставени серия от вътрешни хоризонтални дървени жалузи“, – докладва Тушар Гупта, директор на проекта, EYP.

Зеленият оттенък на Solarban® 70 върху прозрачно стъкло се смесва добре със зелените нюанси в целия кампус.

Може да харесате още...