Стъклен павилион със слънцезащита от неръждаема стомана за учебен център в Ротвайл

Vielmo Architects

Със своята почти 2000-годишна история Ротвайл е най-старият град в Баден-Вюртемберг. Но градският пейзаж на Ротвайл има и модерна страна, а пример за това е професионалният учебен център, преобразуван и разширен според плановете на Vielmo Architects. Разширението, завършено през 2019 г., е един вид стъклен павилион, чиято прозрачна сградна обвивка има стилово изчистена външна слънцезащита.

Разширението на съществуващите 2542 квадратни метра с още 1640 приютява голяма  многофункционална зала с 400 места и столова. Освен това предлага пространства за самостоятелна работа. Разпределението на помещенията в съществуващата сграда също е променено в хода на ремонта, така че училищната библиотека и компютърната зала, както и помещенията за семинари, класните стаи за подготовка и части от администрацията са реорганизирани в цялостен ансамбъл.

Vielmo Architects

Огромните площи на прозорците в новата сграда създават атмосфера, обляна от светлина и осигуряват насърчителна учебна среда. Широко конзолният покрив служи като сянка над залата за събития, като я предпазва от пряка слънчева светлина. За вертикалните зони на прозорците  е намерено ефективно решение за засенчване, което е с необходимата здравина и в същото време хармонично се вписва в цялостната естетика на разширението.

Изборът падна върху ролираща метална завеса от неръждаема стомана, особено подходяща за високи сгради и открити места поради своите устойчиви на вятър свойства. Сърцевината на системата е нейният завесен профил, поглъща] до 85% от проникващата слънчева енергия и като пасивна термична защита може значително да намали разходите за охлаждане на сградата.

Vielmo Architects

В същото време тъканта е светлопропусклива и за разлика от конвенционалните ролетни щори позволява безпрепятствен изглед отвътре навън. Състои се от 5 мм високи, оформени с неръждаема стомана микропрофили, които са проектирани и подредени по такъв начин, че да отразяват директните лъчи, веднага щом слънцето е на повече от 20° над хоризонта. Във връзка с остъкляване с енергийна пропускливост g=0,36 може да се постигне обща енергийна пропускливост от gtot=0,05.

Може да харесате още...