Стъклена архитектура свързва вътрешното с външното пространство

LamiKita

Голямо дърво е разположено в средата на обляното от светлина фоайе на детския център. Големите стъклени повърхности и капандурите пренасят природата отвън, свързвайки малчуганите вътре със заобикалящата ги среда във всички посоки.

Две години планиране, година и половина строителство и 74 щастливи детски лица. LamiKita (Rehau) влезе във владение на децата за първи път през септември 2020 г. Оттогава детският център е място за открития, преживявания и познания за обитателите на градината и яслите. Големите стаи, свързани със стъклени повърхности, кръгли прозорци на плоския покрив и на места изцяло стъклен покрив, дават на малките възможност да наблюдават природата, да следват слънчевия ход или да съзерцават движението на облаците.

Уникалната образователна концепция на LamiKita почива на четири принципа: внимание, сътрудничество, хранене и дигитализация. Социалните и емоционални умения на най-малките, но също така и тяхното естествено любопитство, подтик към откривателство, порив за разбиране на нещата и желанието им да изпитат собствените си сили, възможности творчество – всичко това се популяризира в LamiKita възможно най-добре. Фокусът е върху децата, които се учат да бъдат внимателни със себе си, своите връстници и природата, за да могат по-лесно да овладеят предизвикателствата по-късно в живота.

LamiKita

Специалната връзка между външната и вътрешната среда се отразява и в приготвянето на храната. Всеки ден децата помагат на кухненския персонал в приготвянето на ястия, продуктите за някои от които се отглеждат в собствената градина, в съседство със зоната за игри навън.

Игра с дневната светлина

Общо осем кръгли, метър и половина в диаметър прозореца за плосък покрив Lamilux F100, както и стъклен покрив Lamilux PR60 с допълнителни сенчести елементи създават приятна атмосфера на дневна светлина в LamiKita. За дневния център са разработени дори специално наклонени кръгли прозорци за плосък покрив. Йоахим Хесемер, техническият директор на системите за дневна светлина Lamilux, припомня: „Предизвикателството беше да се моделира кръгла основа, т.е. армираната с влакна кръгла рамка така да се моделира триизмерно, че резултатът да не е подобна на елипса повърхност, а рамката да остава идеално кръгла, когато се монтира под ъгъл отгоре.“

Голямото предимство

С наклон от пет градуса кръглият прозорец за плосък покрив създава определен самопочистващ ефект и може лесно да се монтира на покрива.

Сянката не означава непременно тъмнина. Елементите светлина и сянка са страхотни за детска игра. „Как изглежда, когато светлината попадне върху определен материал? Как възникват отраженията? Защо сянката ми сега е малка или защо е голяма? Защо не могат да се пипнат светлината и сянката? Всички тези въпроси пробуждат у децата дух на изследване и им помагат да разберат по-добре природата и нейните физически закони. Ето защо дневната светлина играе централна роля при отглеждането на деца“, обяснява мениджърът на Kita Мануел Воолраб.

LamiKita

Идеята за LamiKita

Дневен център, в който децата растат като щастливи, самоуверени хора със здраво сърце, винаги е било сърдечно желание на д-р. Дороти Щрунц. Със създаването на фирмен детски център, отворен за всички деца в региона, инициаторката изпълни една детска мечта.

Проектът е финансово подкрепен от фондация Strunz, създадена през 2009 г. от семейството на собствениците на Lamilux. Тяхната цел е да подкрепят и да популяризират региона и неговите хора. По този начин семейната компания Lamilux е първата в Горна Франкония, която инвестира в този начин на образование и възпитание на деца в предучилищна възраст.

Може да харесате още...