Стъклена фасада с двойна функция в Берлин

 

Балинезийската градина в Берлин е създадена през 2003 г. в оранжерия, построена през 90-те години на миналия век като част от тематичния парк „Градините на света“. През последните години градината има сериозни проблеми, свързани с дефекти в сградата. Тя е построена по остаряла технология, растенията не могат да се развиват в твърде тесните помещения, а пожълтялото парниково стъкло не пропуска почти никаква светлина вътре.

По тази причина Haas Architekten от Берлин проектираха нова тропическа зала, която благодарение на внушителната си и модерна стъклена фасада дава по-балансирани условия за развитие на растенията. Новата сграда е с конструкция от стомана с размери 50 м на 40 м и с площ от 1800 квадратни метра – почти четири пъти по-голяма от предишната. Парникът с Балинезийската градина е разширен с информационна зона, санитарни помещения, склад на приземния етаж и технически зони на горния етаж.

Haas Architects разработиха иновативно решение за отопление на тропическата зала: В стоманените профили на фасадната конструкция циркулира топла вода с температура 40 градуса. Фасадното отопление не само излъчва топлина в интериора на оранжерията, но и предотвратява кондензацията във вътрешността на стъклото дори при зимни външни температури. Новият стъклопакет с прозрачно стъкло осигурява висока обща светлинна пропускливост от 84%, за да може в парника да проникне жизненоважната за растенията ултравиолетова радиация.

Може да харесате още...