Стъклената ферма на MVRDV е готова за експлоатация

През миналата седмица строителите от RemBrand и проектантите от MVRDV завършиха Стъклената ферма, мултифункционална сграда на селския площад в Шийндел. Сградата с обща площ от 1 600 кв.м. съдържа магазини, ресторанти, офиси и уелнес център. Екстериорът е стъкло с принт, представляващ  колаж от типични местни стопанства; паметник на миналото, но 1,6 пъти по-голям. Това понятие може да се разглежда като съвременен отговор на ретро архитектура, като в същото време зачита общественото желание за месна автентичност. През 1944 г. по време Втората световна война, малкият холандски град Шийндел пострадва от операция Market Garden, с краен резултат – извънгабаритен пазарен площад.
Пазарният площад Шийндел е пострадал по време на операцията Market Garden през Втората световна война и е обект на множество разширения и преустройства. През 2000 г. градският съвет приема идеята за нова структура на площта между църквата, кметството и главната улица. От тогава MVRDV предлага нови възможности, които биха могли да запълнят пространството на този необичайно голям площад. Стъклената ферма е седмото предложение на MVRDV за обекта, като по-ранните проекти са включвали дори театър.
Обитателите на селото са активно ангажирани в процеса, което често води до разгорещени дебати, анкети и полемики в местната преса – от поддръжници и противници. Сградата, разположена на хиляда и шестстотин кв.м. и която е изцяло покрита със стъклена фасада се състои предимно от поредица от обществени удобства като ресторанти, магазини и уелнес център.
По стечение на обстоятелствата максималния обем, който е определен от урбанистите има формата на традиционна ферма Schijndel. Всички останали запазени местни ферми са били измервани, анализирани и въз основа на тези данни е създадена „идеална среда“. В сътрудничество с MVRDV, художникът Frank van der Salm заснема всички останали традиционни ферми, и от тях е съставен образът на „типичното стопанство“. Това изображение е отпечатано със специална техника върху 1 800 кв.м. стъклена фасада, като крайния резултат наподобява витраж в катедрала. Принтът е повече или по-малко прозрачен, в зависимост от необходимостта от светлина и изглед.
През нощта структурата ще бъде осветена отвътре, превръщайки се в паметник на фермата. На височина от 14 метра Стъклената ферма е умишлено проектирана извън приетия мащаб и е 1,6 пъти по-голяма от една истинска ферма, символизирайки разрастването на селото и превръщането му в град. Отпечатаното изображение следва тази „преувеличена история „, с насложената фермена врата, която може да изглежда, например, четири метра висока. На фона на мащаба, в близост до сградата, хората може отново да се почувстват като малки деца и това да разпали носталгична нотка в отношението им към нея. За да се засили това усещане, по-нататък ще има маса и люлка в непосредствена близост до сградата, а също и пропорционален двор.
Едновременно със завършването на сградата, се открива изложба в местния музей Jan Heestershuis на тема Контекст и Автентичност. По-късно тази година ще бъде публикувана книга от издателите NAI, изследваща развитието на Стъклената ферма, включително литературно описание на дългите процеси, които водят до нейната реализация.
MVRDV реализира сградата за RemBrand developers, обединение на марката Van Real Estate Den и Remmers Construction Group, заедно с инженерите Hooijen, МОК Ridderkerk за инсталациите, Brakel Atmos за фасада и AGC за печат.

arhitektura.bg

Може да харесате още...