Стъклени окачени фасади с алуминиева капачка – здрави, икономични и ефектни

Голяма част от облика на един съвременен град се оформя от стъклените фасади на сградите, които освен повече светлина и пространственост, притежават висока степен на сигурност и изолация, индивидуална архитектурна идея и цветово усещане.

Първите прозрачни фасади, които замениха тухлените стени и мазилки, са окачените фасади. Те представляват комбинация от алуминиеви профилни конструкции и стъклопакет, с различно захващане към носещата конструкция, с различно ниво на уплътняване и функционалност. Окачените фасадни системи успешно се комбинират със системи за врати и прозорци, с което се осигурява максимална функционалност на фасадата.

Различната технология на съединяване на профилните системи с базовата конструкция на сградата, разделя окачените фасади на три основни вида:
Стандартна. С външна декоративна алуминиева капачка по вертикала и хоризонтала или само в едно от двете направления.
Полуструктурна. При нея не се изисква специално залепване на стъклопакетите. Стъклата се поставят в рамка и се прикачват към носещата конструкция, при което отвън се виждат малки фуги между стъклопакетите и тесни рамки от алуминиеви профили.
Структурна. С помощта на структурен силикон, стъклата се залепят директно към алуминиевия панел, следствие на което алуминиевата конструкция остава невидима. Визуално фасадата изглежда огледална, като не се различават отваряемите или неотваряемите й части.

С помощта на окачените фасадни системи могат да се реализират едновременно вертикални и наклонени стъклени конструкции, покривни остъклявания, куполи, атриуми и зимни градини. Добрата геометрия на фасадните системите позволява комбинация от структурни и капачкови фасадни системи.

Фасадното остъкляване е една съвременна възможност за модерно и ефективно остъкляване. Изборът на конкретен тип фасада, профилна система и стъкла, зависи от типа сграда, изложението й, архитектурния проект и разбира се, от изисквания за функционалност и цена на инвеститора.

Окачените фасади от колонно-гредови тип, изпълнени самостоятелно или в съчетание със структурни фасади, са сред най-популярните у нас. Специалисти твърдят, че те се използват заради опростения монтаж и приемливата цена. Това вероятно е и причината много от съвременните офис сгради или търговски центрове да са изградени с окачени стъклени фасади. Доказателство за това е обликът на сградите, разположени от двете страни на столичния булевард „България”, превърнал се в идентичност на съвременната архитектура у нас. В поредицата от сгради се разкрива многообразието от огледални и цветни окачени или друг тип фасади, в някои от които стъклото умело се съчетава с композитни или термопанели.

Стандартните фасадни системи с декоративна алуминиева капачка, известни като колонно-гредови тип (пфостен-ригел), имат големи конструктивни възможности. Те позволяват изграждането на едноетажни остъклявания или многоетажни фасади-завеси, наклонени фасади, покривни конструкции и зимни градини. Обикновено се използват стъклопакети с външно нискоемисионно стъкло и дебелина на стъклопакета 28-32 мм. Тежестта на стъклопакетите се поема от хоризонталните греди и чрез тях се предава на вертикалните колони, а закрепването на стъклопакетите става с помощта на алуминиеви лайсни, с предварително монтирани на тях уплътнители с ширина 50-60 мм. Лайсните се закрепват с винтове за носещата конструкция и се покриват с декоративни капачки. Различното оцветяване на капачките придава на сградата специфичен дизайн и цветови отенък. Окачените фасади са с доказана издръжливост във времето, с добро уплътняване и налична система за отводняване. Коефициентът на топлопреминаване на профилната системата се доближава до този на стъклопакета – Uf, който варира в граници 3-3,8 W/m²K При влагането на допълнителни изолационни панели, фасадата достига и по-високи стойности на топло- и шумоизолация – Uf = 1,5 W/m².K.

Предимства
Системите за окачени фасади, които се произвеждат у нас или се доставят от водещи световни компании, включват широка гама от профили и разнообразни решения за реализирането на всяка фасада. Иновативните профилни елементи и конструкции за тези фасади изпълняват както архитектурните, технологичните и термоизолационните изисквания на съвременното строителство.

Основните технически предимства на окачените фасадни системи с алуминиева капачка могат да се обобщят като:
– Опростена технология на съединяване на профилите, с което значително се улеснява монтажа на фасадата.
– Висока здравина на конструкцията.
– Гарантирана система за дренаж, с висока степен на отводняване.
– Издръжливост на силни ветрове и сеизмични колебания.
– Шумо- и топлоизолация, отговаряща на всички европейски изисквания;
– Богата цветова гама на профилите и декоративните капачки, които придават индивидуален облик на сградата.
– Могат да се монтират слънцезащитни жалузи.

На българския строителен пазар има богатство от възможностите за избор на комбинации от стъкла и профили с различна геометрия, технически и експлоатационни характеристики. Инвеститори, архитекти и производители на дограма и фасади могат да избират материали и системи от различни производители и системи – SCHUCO, ETEM, REYNAERS, WICONA, ALUMIL,EXALCO, Weiss Profil, Profilco и др.

Ето някои от най-употребяваните у нас системи за окачени фасади, включително и капачкови:

Системите Е85 и Е8000 позволяват изпълнение на фасади, куполи, пирамиди, зимни градини. От фирмата производител – ETEM смятат, че тези две системи ще продължават да удовлетворяват нуждите на партньори и потребители.

Системата Е85 впечатлява с максимална структурна стабилност, постигната с минимално тегло на профилите. Проектантите имат богат избор на вертикални профили с различна височина на кутията, благодарение на което може да подбере подходящ профил с необходимите якостни свойства. С E85 е възможно изпълнение на фасада с капачка по вертикал и хоризонтал с ширина 50 мм, както и в комбинация със силиконова фуга. Системата притежава дренажна система с три нива на отводняване и постига високи топлотехнически характеристики.

С нея могат да се изградят капачкови фасади с различна степен на изолиране, като коефициентът на топлопреминаване на стъклопакета е Uf=1,5 W/m²K.

Системата Е8000 дава възможност за изпълнение на сложни пространствени конструкции и покриви, включително и на окачени фасади тип „класическа капачкова система”. Наличието на “крила” по периметъра на модулите позволява на всяка неотваряема част да се превърне в отваряема, без визуална разлика по фасадата. Изградената с тази система фасада има различни варианти на отваряне – тип клапа, отваряне в долната част на модула или клапа с ножици за паралелно отваряне.

Алуминиевият рамков профил и ограждащите полиамидни ленти осигуряват добра термоизолация, като при избор на стъклопакет от 28 мм (6/16/6), с нискоемисионно стъкло и пълнеж газ криптон, се постига коеф. на топлопреминаване Ucw=1,9 W/m²K (Това показва сертификат за едно от изпитванията, на които е подложена системата Е8000 в института Ift Розенхайм, Германия).

В най-общия случай, добрата термо- и звукоизолация зависи от комбинацията рамка – стъклопакет и наличие или не на допълнителни изолиращи елементи. Коефициентът на топлоизолация на стъклопакета Uf е от 3,8 до 4,7 W/m²K., като при влагане на допълнителна топлоизолация между профилите, той би могъл да се намали с от 3 до 5 десети.

FW50+/ FW60+ – стандарт при вертикалните фасади

Фасадните системи FW50+/ FW60+ са доказали се в практиката при изпълнение на колонно-гредови тип фасади. С тях се изпълняват и най-сложни¬те остъклени покривни конструкции – пирамиди, куполи и други форми. Те са предпочитани от архитектите заради изпълнението на полигонални и сегментирани остъклявания с външни и вътрешни ъгли. Предлагат голяма гъвкавост за редуване на студени и топли зони. Тънките видими ширини от 50 или 60 мм на профила, гарантират атрактивен дизайн. Фасадните конструкции са достатъчно сигурни: масивните брюстунг зони /плътната част в зоната на преминаване на фасадата пред плочите/ предпазват от прехвърляне на огън и осигуряват отлична шумоизолация.

SCHÜCO предлага уникална модулна програма по отношение на енергия, сигурност, автоматизация и дизайн на фасадните конструкции, с която архитекти, проектанти и производители могат да изпълнят всяка своя идея.

Специално за големи обекти като търговски центрове, бизнес сгради, хотели и увеселителни паркове могат да бъдат изпълнени елегантни покривни остъклявания с големи подпорни разстояния.

Тези системи са лесни и удобни за монтаж, поради високата степен на предварителна подготовка на профилите и системите. Системната съвместимост в рамките на продуктовата гама на Schüco гарантира максимална свобода на творчество.

Фасадна система REYNAERS CW 50

REYNAERS CW 50 е система за окачена фасада с константна конструктивна широчина от 50 мм, даваща широки възможности и максимално пропускане на светлината в сградата. Възможни са различни варианти за вертикални и наклонени фасади, както и вграждане на отваряеми части.

Системата предлага вертикални профили и хоризонтални (ригели) профили с различни конструктивни размери в дълбочина и дебелина покриващи максимален диапазон от изискванията за статика.

Създадени са няколко поднаправления, покриващи всички необходими изисквания за архитектурен дизайн:
– CW 50 Fu (Functional) предлага многообразие от декоративни капачки с различни форми,
– CW 50 HI (High Insulation) – капачкова фасада с подобрен коефициент на топлопреминаване U ≥ 0.86 W/m²K;
– CW 50 SL (Slim Line) – фасада с тънки носещи профили – видима широчина отвътре 15 мм и специална външна декоративна “slim line” капачка.,
– CW 50 RA (Roof Applications) – приложение към CW 50 за покривни остъклявания, атриуми, куполи и др.

Предимствата на системата е специалното й приложение, разработено за монтаж към стоманена или друг тип носеща конструкция различна от алуминиевата.

Аlbio 130, Exalco

Albio 130 е система за окачени фасади с прекъснат термомост, която създава лека конструкция, приложима във всяка сграда. Системата предлага различни възможности за външни декоративни профилни капачки. Завършващата капачка е с ширина 50 мм. Системата е подходяща за остъкляване с единично стъкло (с дебелина 6 мм) или стъклопакет до 36 mm. Вертикалният елемент на системата покрива голям диапазон от инерционни моменти между 60 и 820 кв. см.

WPW 5000, Weiss Profil

Основните й характеристики са свързани с икономичността й по отношение на използваните материали, капачкова и структурна конструкция, с възможност за отваряеми части /тип клапа/, богатство от цветове и аксесоари, сигурност и надеждност по отношение на статиката, функционалност и многообразие. Системата е конструирана с възможност за изпълнение на ъглова конструкция във вертикална посока, т.е. фасадата може да премине от вертикална фасада в покривна конструкция. Постигането на тези ъгли става чрез специално предвиден профил за ъглова връзка. Стандартната дебелина на капачките е 15 и 20 мм.

Тези и други комбинации на алуминиеви (или стоманени) елементи и стъкло, които повечето производители на профилни и фасадни системи предлагат, от една страна са доказателство за напредъка в развитието на фасадните архитектурни системи и от друга, крият невероятни възможности за инвеститори и изпълнители да реализират всяка архитектурна идея, съобразно изискванията за изолираност, прозрачност и функционалност на фасадата.

Може да харесате още...