Стъклени прегради в метрото по третата линия

Пероните и влаковете по третата линия на метрото ще бъдат отделени със стъклени прегради с цел безопасност. Преградите ще се отварят само пред вратите на влака.

Това обясни пред БНТ директорът на “Метрополитен” ЕАД инж. Стоян Братоев.
“В края на следващата година е планирано да бъде пуснат третия лъч на метрото – 12 км се строят в момента на два етапа.
Първият етап започна 2017 г. от Театъра зад канала до “Красно село” и около 50% от строителството е извършено”, каза Братоев.

Догодина трябва да бъде възстановено изцяло движението по булевардите, които в момента изцяло или частично са затворени заради строителството, уточни Стоян Братоев.

За продължението на третата линия към кварталите “Гео Милев”, “Слатина”, зала “Арена Армеец” и “Цариградско шосе”, се предвиждат нови 6 км метро с 6 метростанции.

И идеята е през следващата година да има проект за тези две продължения – за “Владимир Вазов” и кв. “Слатина” и да можем да ги предложим за финансиране по следващите оперативни програми, обясни още инж. Стоян Братоев.

Имаме проeкт за продължение на трасето по бул. “Владимир Вазов”, което е малко над 3 км, но все още няма финансиране за него. В момента подготвяме тръжна процедура за избор на изпълнител и чакаме офертите да се внесат.

90 000 вредни емисии по-малко се очаква да има в София след пускането на третия лъч на метрото през 2019 г. На 28 януари 1998 г. – преди 20 години, са пуснати в експлоатация първите 6 км и 5 станции на метрото. Днес вече има 40 км и 35 станции. Метрото е големият зелен проект на София, коментира още Братоев.

 

Вижте също...