Стъклените елементи променят изцяло дом в Сидни

В заможното предградие на Сидни Кирибили един съвременен дом, захранван със слънчева енергия, се откроява от викторианските къщи на съседите си. Местното архитектурно студио Bijl Architecture реконструира съществуваща редова къща и я превърна в двуетажен дом, който се възползва от прекрасните гледки към пристанището в Сидни.

В допълнение към остъкляването от пода до тавана, монтирано в задната част на къщата, в дома се използват много стъклени елементи – под формата на покривни прозорци, подови настилки, стъклени панели и первази, които изпълват интериора със светлина.

Клиентите се обръщат към Bijl Architecture, за да им проектират модерен дом. За да задоволят изискванията и да се съобразят с местното културно наследство, архитектите възстановяват и запазват традиционната фасада към улицата, но използват съвременно цинково покритие в задната част на къщата, вдъхновено от морската и индустриалната история на квартала. Задната част на имота се отваря към гледките, които се откриват след реконструкцията.

„За да създадем желаната отвореност и свързаност между етажите на къщата и околния контекст, ние променихме съществуващия план“, обясняват архитектите. „Широкият изглед към пристанището в Сидни и гледките наоколо се виждат от жилищните помещения, като всяка стая запазва индивидуалността си.

Ние преориентирахме пространствата за живеене към задната част на къщата заради чудесните гледки. Направихме и второ ниво в интериора с много стъклени панели, които пропускат светлината. Този подход продължава и в разширяването на интериора на студиото и дневната, за да се образува трето жилищно пространство.“

Соларният покрив на къщата с 3.5kW система от керемиди Nu-Lok е първата одобрена слънчева инсталация в района, който е деклариран като паметник на архитектурата. Соларната система, инверторът и батерията на Redback Technologies Gen Gen II са част от плана на клиентите да направят къщата си енергийно независима.

Може да харесате още...