Стъкло и време

glass

Функционалността на вещите се разширява до такива хоризонти, които до преди 10-15 години ни беше трудно дори да си представим. Часовници, които „са в състояние да“ изпратят SMS-съобщения, очила, които могат да снимат видео и т.н. Стъклото за прозорците се е „научило“ да  поддържа оптимална температура в дома и да икономисва електроенергия.

Всички ремонти обикновено започват с монтирането на нови прозорци, които след това могат да служат на собствениците на домовете десетки години. Около 80% от полезните свойства на прозореца принадлежат именно на стъклото. Стъклото изпълнява ролята на шумова бариера, а ако е и нискоемесионно, то ще пази топлината в дома през целия зимен сезон.

glass

Вакуумно-магнетронното разпрашване може да се счита за нанотехнология. На повърхността на лист стъкло в специални камери с много ниско налягане, под въздействието на магнитното поле, се разпръскват сребро, титан, никел и хром. Напластяват се  комбинации от идеално равни по дебелина слоеве от по няколко нанометра, които са напълно достатъчни да превърнат стъклото в енергоспестяващо или да го оцветят.

През зимата и лятото – еднаква светлина в дома

Днес в строителството нараства тенденцията на увеличаване площта на стъклото в конструкциите на сградите. Хората са уморени от това да стоят вкъщи като в крепост и  да  гледат на света през тесни прозорци. Нарастваща популярност набират остъклените изходи към терасата и така наречените „френски прозорци”, които заемат цялото пространство от пода до тавана.

glass

При голяма площ на остъкляване на преден план излиза въпросът за енергийната ефективност на прозорците. Собствениците на жилищата обръщат специално внимание на това. Енергоспестяващото стъкло носи голяма практическа полза: намалява разходите за отопление през зимата и за климатизация – през лятото. Изборът на енергийноефективни прозорци може значително да намали разходите още на етап на строителство на жилището. Може да изберете котел с по-ниска мощност и по-евтин комин.

Цветен свят

Сградите с остъклени фасади изглеждат особено впечатляващи, ако стъклото също е в изискан цвят. Но как може да се живее и работи зад такива стъкла? В действителност, такава „стъклопис“ изкривява представата за света. Съвременните технологии разрешават и този проблем. В производството на стъкло се използва специален вид пясък с ниско съдържание на желязо. Това прави зеления оттенък почти незабележим, а стъклото – максимално прозрачно.

glass

Увеличената светлопропускливост на „магнетронните“ стъкла се цени високо от  архитектите, когато създават фасади. Цветното стъкло отразява слънчевите лъчи на повърхността на покритието и не е за сметка на оцветяване. Съответно не страда и прозрачността. Интериорът в помещенията не е в мимикрия с тона на стъклото и тревата зад прозореца си остава зелена. Цветът на фасадата отвън си остава такъв, какъвто сме го избрали – от бронз до синьо. Умелото комбиниране на цвета на стъклото, профилите за прозорци и самата сграда могат да постигнат интересни ефекти. Например, популярните сега бетонни фасади изглеждат перфектно в комбинация с тъмните тонове на стъклото.

Свикнали сме да мислим, че пластмасовите прозорци са панацея за уличния шум. Може да се спори за това. За особено шумните райони са нужни по-сериозни мерки за шумозащита.

С високи нива на поглъщане на звука могат да се похвалят многослойните стъкла, които съдържат специален акустичен филм, който подтиска звуковите вълни. Оказва се, че няма спасение от шума на магистралите, но е факт, че използването на такова стъкло може да намали шума с 45-50 децибела. Такъв стъклопакет значително ще подобри звукоизолацията на прозореца и ще осигури комфорта на жилището.

Между другото, противно на общоприетото схващане, капацитетът за звукоизолация на стъклопакета не е в пряка зависимост от броя на стъклата. Ако те са с една и съща дебелина, звуковите вълни, преминаващи през тях, създават ефект на резонанс и дори могат да увеличат силата на звука. Акустичната функция в стъклопакетите се състои в това, че външното стъкло е с 50% по-дебело от вътрешното.

Може да харесате още...