Стъкло с електрическо отопление HeatVision®

Eлектрически нагреваемото стъкло е специално обработено стъкло, към което е нанесено прозрачно електропроводимо покритие. Електрическият ток преминава през проводите на това покритие, генерирайки топлина и водейки до това стъклото да започне да излъчва топлина. Интензивността на топлината може да варира, което зависи от самото покритие. Стъклото може да бъде еднослойно или интегрирано в двоен или троен стъклопакет.

Стъклото HeatVision® от хърватската фирма FORMATOR се нагрява над точката за изпаряване и така предотвратява кондензацията. В зависимост от приложението, HeatVision® може да се използва като ламинирано закалено стъкло или като изолационно стъкло. Температурата на стъклото се контролира с помощта на обикновен термостат от система за домашна автоматизация. Така тази система печели освен с невидимата си антикондензационна система, още и с ниска консумация на енергия и лесна поддръжка.

Нагреваемото стъкло може да се използва във врати и прозорци, стъклени покриви, вътрешни стъклени преградни стени, басейни. Системата може да се използва и като основна отоплителна система, за да се постигне максимален комфорт в жилищата. Електрически загрятото стъкло при температура на повърхността от 26–28°C може да затопли цялото помещение до температура от 20–22°C. Топлината е равномерно разпределена в цялото пространство, осигурявайки висока степен на комфорт. Размерът на загрятото стъкло зависи от нивото на топлоизолация на сградата. Тя трябва да бъде между 10% и 30% от площта на помещението.

Ползите от тази система за отопление са многобройни: липса на конденз, невидим източник на отопление, липса на студени зони на прозорците, намаляване на здравословните проблеми свързани с конвенционалните системи (например прах, акари), 100% зелена технология, ако системата се използва в комбинация с възобновяеми енергийни източници, липса на обслужване и поддръжка.

Системата може да се използва в изолационни стъкла, монтирани в традиционните прозорци или във всички стъклени фасадни системи. В офисите, където има стъклени преградни стени, едно стъкло може да отоплява две стаи. Стъклото може да се закали и ламинира с акустичен PVB, така че да осигурява и безопасността и намаляването на шума.

HeatVision® може да се използва и като система за топене на сняг при наличие на покривно остъкляване. Тежките снежни натоварвания могат да доведат до срутване на стъклото и свързаните с него конструкции, ако не се използват подходящи техники за отстраняване на сняг. Това стъкло може да реши проблема с натрупването на сняг. Когато сензорът за сняг се задейства при регистриране на валежи, стъклото автоматично започва да се нагрява, като топи снега. Така повърхността остава чиста през цялото време, а загрятото стъкло превръща снега във вода. Това го прави идеално и като решение за оранжерии и зимни градини.

Стъклото се предлага с максимален размер от 3.100 мм x 2.100 мм и в богата гама цветове, като са възможни и допълнителни декорации чрез всички познати методи като ситопечат, пясъкоструене и емайлиране. В зависимост от приложението се определя подходящо напрежение с мощност от 30–1.000 W/m2 .

Може да харесате още...