Стъклофибърни бетонни продукти за фасади от Rieder Smart Elements: успех, създаден от бетон

Rieder

Rieder разширява своя фокус на компетентност в областта на персонализираните бетонни фасадни решения. В допълнение към жънещите международен успех широкоформатни fibreC панели, австрийската компания с производствени мощности в Колбермор (Бавария) произвежда също и удобни по размер, лесни за боравене, подсилени с фибростъкло бетонни летви. Продуктовата линия Öko Skin е въведена през 2009г. и допълнително увеличава обхвата на фасадни приложения на бетона. Rieder разработи и специална производствена технология за производство на триизмерни стъклофибърни бетонни елементи. Този иновационен продукт се нарича fibreC 3D и позволява на архитекти и инвеститори да проектират и използват фасадни елементи с напълно свободна форма и сложна геометрия. Така, с гамата си от иновативни фасадни продукти, Rieder съчетава гъвкавост, естетика и интелигентност в облицоването на сгради.

Rieder използва артистични продуктови технологии за ресурсо-спестяващо и енерго-ефективно производство на бетонни елементи. Нашумели фрази като „енергийна ефективност“ и „устойчивост“ са не просто обикновени маркетингови тенденции в традиционния бизнес, но и покана за действие. Бетонът е естествен продукт и Rieder го третира като такъв. В производството на fibreC се използват единствено и само естествени суровини, за да се гарантира автентичността на този устойчив продукт. Отделът за научноизследователска дейност на компанията е отдаден на оптимизирането на производствените процеси и продукти на компанията, за да се гарантира максимална съвместимост с околната среда.

Rieder

Награда Mipim за Най-добра офис-сграда в света за 2012 г.

Десет-етажната офис-сграда Main Point Karlin в Прага, чиято фасада е съставена от 2650 формовани fibreC елемента, е на път да придобие статус Platinum: най-високото ниво на сертификация по системата LEED.

EPD за стъклофибърен бетон

Управлението на качеството на Rieder е сертифицирано съгласно стандарта DIN EN ISO 9001 още през 1995 г. Оттогава Rieder интегрира безопасността, здравето и околната среда в системата на стандартизация и произвежда своите продукти в съответствие с международния стандарт за управление на околната среда DIN EN ISO 14001.

В допълнение, Декларацията за въздействие на продукта върху околната среда (Environmental Product Declaration; EPD), с която Института за строителство и околна среда (Institut Bauen und Umwelt) отличава FibreC, допълнително утвърждава устойчивия характер на бетонните изделия, предлагайки проверима и международно-валидна информация за въздействието на продукта върху околната среда. За целите на това доброволно сертифициране Rieder разкрива целия жизнен цикъл на своите фасадни продукти – от добива на суровини и производството до обработката и рециклирането им.

За архитектите и собствениците на сгради тази ключова информация представлява идеална база за сравнение между различните продукти на пазара. „Икономичното използване на ресурсите е важен фактор при избора на продукти през етапа на планиране. С EPD – декларацията за нашите бетонни продукти ние сме в състояние да предоставим на експертите по планиране и на собствениците достоверни факти за нашите екологично чисти фасадни решения„, подчертава значението на присъждането на EPD собственикът на компанията Волфганг Рийдер.

FibreC широкоформатни панели за външни и вътрешни приложения

Широкоформатните fibreC фасадни плоскости са тънки точно 13 мм и предоставят на архитектите богати възможности за индивидуален фасаден дизайн.

Широчината и височината на плоскостите може да се персонализира до максимума от 1,2 м х 3,6 м. Панелите са оцветени с естествени цветни пигменти. Десет различни цвята и три различни повърхностни структури предлагат многобройни възможности за  творческа работа с цветове, текстури и форми. Тъй като материалът е деформируем, fibreC панелите могат да бъдат гладко оформени при ъглите и ръбовете. fibreC фасадните облицовки са проектирани като вентилируема фасада и са подходящи за почти всеки вид сграда. Свойствата на fibreC като материал се допълват от строителните и икономически ползи от вентилираните фасади.

Продуктовото нововъведение: fibreC 3D елементи със свободна форма

Специална технология на производство позволява производството на триизмерни фасадни елементи с персонализирани размери и форми.

Всеки елемент е произведен като едно цяло, за да се постигне монолитна визия. FibreC 3D елементите могат да бъдат комбинирани със стандартни fibreC широкоформатни панели и така да предложат на архитектите и собствениците на сгради икономично решение за цялата фасадна облицовка.

Филм за бетона и страстта:

„Третото измерение“ ще Ви даде поглед върху развитието и производството на най-новото поколение на fibreC продукти: триизмерно-оформени стъклофибърни бетонни елементи за фасади, като елементи на дизайна и постоянна защита от слънцето. Основателят на компанията и създател на fibreC, Волфганг Рийдер, ще разкаже за процеса на проучване и разработка на продукта и личната му мотивация ден след ден да лансира бетонните решения на Rieder на все по-високо ниво.

Öko Skin – тънкостенни летви от бетон

Öko Skin стъклофибърните бетонни плочи са с дължина от 1800 мм и се предлагат с ширина от 147 мм или 302 мм. Удобно оразмерените летви се монтират изключително лесно и могат да бъдат рязани и обработвани директно на строителната площадка. Благодарение на якостта на бетона, не се налага летвите да бъдат шлайфани и боядисвани допълнително, за да запазят характерния си външен вид. Öko Skin летвите могат да бъдат монтирани със специални винтове и нитове в същия цвят. Бетонните ламели с ширина 302мм могат да бъдат инсталирани също и като первази.

Rieder Group

Rieder Smart Elements е част от австрийската Rieder Group, която е специализирана в производството на интелигенти, щадящи околната среда, икономични бетонни изделия.

С пет международни производствени обекта и 320 служители, Rieder Group произвежда и предлага новаторски бетонни изделия за инфраструктурата, структурното инженерство и архитектурата. Австрийската компания се управлява като изцяло семеен бизнес от над 55 години и е европейски лидер в областта на шумозащитата, безопасността на движението и архитектурния бетон в резултат от въвеждането на непрекъснати иновации. Фасадите на  Rieder се предлагат в 47 страни, а реномирани архитекти по целия свят разчитат на естетическите и екологично-чисти бетонни изделия.

Ексклузивен дистрибутор на продуктите на Rieder Group за България е Оркикем ООД.

Може да харесате още...