Стъклото – глобални тенденции на Glasstec 2016

Glasstec

80% от площта на прозореца заема стъклото. От развитието на стъкларската промишленост зависи какъв ще бъде прозорецът на бъдещето. Представяме извадка от представените нови продукти и тенденции на изложбата Glasstec 2016 г., Дюселдорф, Германия.

Самогенериращи се фасади – новите тенденции в стъкларската промишленост

В ерата на глобална технологична промяна стъкларската промишленост и архитектурата на съвременните градове се намират в критичен етап от своето развитие. Технологиите се развиват толкова бързо, че съвсем скоро обичайните остъклени фасади ще могат коренно да ни променят представата за своето предназначение.

Вместо обичайните функции на прозорците и фасадите за ограждене на пространства и запазване на топлина, фасадите стават независими източници на енергия, функционират като огромни рекламни дисплеи или участват динамично в промяната на външния вид на сградата.

self generating facade

самогенерираща се фасада

Архитектурата се превръща в „кибертектура“

Според популярния архитект от Хонг Конг (Китай), Джеймс Лоу, човечеството е свидетел на формираща се нова ера в областта на архитектурата и строителството – преход от архитектурата в „кибертектура“ (cibertecture).

James Low

Джеймс Лоу, архитект

Говорейки на езика на термините, архитектура е наука за изграждане и проектиране на сгради, а „кибертектура“ e наука за изграждане и проектиране на роботизирани сгради. Последната е в състояние да промени обичайните технологии и материали за строителство и да добави към проектирането на сградите интеграция с информационните технологии, които променят принципите на експлоатация на сградите.

Бързото развитие на BIV и LED технологиите, позволява да бъдат реализирани най-луди идеи на архитектите и да намалят енергийното потребление в сградите. Такива например са интелигентните LED стъкла с течни кристали и соларните модули BIV, които се развиват по три различни технологии.

Самогенериращи се BIPV фасади на въглеродна основа

BIPV (building-integrated photovoltaics) – технология за производство на слънчеви батерии (или модули), интегрирани във вътрешността на фасадата. Комбинацията от стъкло и нови материали на основата на въглеродни и стъклени влакна прави фасадата по-лека и по-енергийноефективна. Държавната подкрепа в страните от ЕС в тази посока даде мощен тласък за развитието на тази технология.

self generating facade

Ранните слънчеви батерии не се разпространиха широко в Европа, особено след прекратяване на програмата за субсидиране на покупката им, поради малкия обем на произведената електроенергия – до 10% от общото потребление на сградата. Нов живот на слънчевите панели дава технологията за производството на соларни модули BIPV, базирани на монокристален силикон, която намали цената на крайния продукт и увеличи обема на получената електроенергия до 15%. С течение на времето, благодарение на новите разработки, тази цифра може да достигне 20% от потреблението на сградата.

Прототип на самогенерираща се фасада Super Window бе представен от Pilkington в партньорство с Solaria. Производството на соларните модули започва през 2017г.

self generating facade

експонат на самогенерираща се фасада

BIV технология, базиранина на олигомери

Над втората усъвършенствана технология на самогенерираща се BIV фасада активно работи компанията от Дрезден – Heliatek, заедно с AGC Glass Europe. Технологията в момента преминава крайната си фаза на тестване.

solar module

Соларни модули (батерия), базирани на олигомери

BIV елементите на фотоволтаичния филм се произвеждат на основата на фотоактивни молекули – олигомери. Това са сложни молекули, съставени от ограничен брой многомерни връзки. Фотоволтаичният филм ще има различна дебелина, цвят и прозрачност. Те правят елементите по-леки, увеличават ширината на обхвата на покритието и създават възможност за използване на неравните повърхности, като така намаляват разходите на соларните клетки.

BIV технология, базирана на перовскит

Третата активно разработвана технология за производство на слънчеви клетки се основава на перовскит (perovskite) – Perovskite Solar Cell (PSC). Перовскитът е сравнително редкият минерал калциев титанат. Соларните модули, базирани на перовскит, са със същата цена като тези с олигомери, но с още по-добра енергийна ефективност, достигаща до 20% при производството на електроенергия. Покривният слой на тези модули е по-малък от 1 мм. Компанията Dyesol планира да започне масово производство на тези модули през 2018 г. Новият завод с капацитет до 600 mVat се планира да се построи в Турция. Тази технология е от третото поколение в областта на производство на соларни фотоволтаични клетки.

solar module

Соларните клетки на база перовскит

Задачата на инженери и учени е в бъдеще да се увеличи количеството на произведената електроенергия, да се намалят разходите по внедряването им в масовото строителство, да се подобрят дизайнерските възможности на модулите и да ги направи прозрачни за по-добро светлопропускане и намаляване на енергийните разходи.

На изложбата се представиха разработки на следните соларни модули:
– самогенериращи се фасади Super window BIPV Pilkington and Solaria;
– температурно-регулиращи се фотоволтаични фасади с PCM (phase change material) от Technische universität Dresden;
– адаптивни соларни фасади Adaptive solar facade, компания Eth Zurich – Architektur and Gebaudesysteme Switzeland.

Може да харесате още...