Стъклото, което спасява птиците

Изследвания показват, че в света годишно загиват стотици милиони птици, сблъсквайки се със стъклото на различни постройки, което прави ударите в стъкло една от най-значимите причини за смъртността на птиците в световен мащаб.

Прозрачността и отразяващата способност на стъклото създават смъртна опасност за птиците, тъй като те не могат да го видят като бариера. Те летят към небето и дърветата, отразени или намиращи се от другата страна на прозореца или парапета, и се сблъскват фатално със стъклото. За да се избегнат тези сблъсъци, стъклото трябва по някакъв начин да стане видимо за птиците, но по възможност да остане прозрачно за хората.

Тъй като птиците, за разлика от нас, могат да виждат светлината в ултравиолетовия спектър, американската компания ARNOLD GLAS разработва ORNILUX Bird Protection Glass. Стъклото има шарки, отразяващи UV лъчите, които го правят видимо за птиците, като същевременно остава практически прозрачно за човешкото око.

Стъклото ORNILUX е тествано в сътрудничество с американската организация за защита на птиците American Bird Conservancy. То се оказва ефективно решение за избягване на сблъсъците, особено на места, където прозрачността на стъклото е приоритет.

ORNILUX, водещото мултифункционално решение от прозрачно стъкло против сблъсък на птици, се предлага като ламинирано стъкло или изолационни модули с покритие Arnold Glas low-E или слънцезащитно покритие, осигуряващо по този начин както енергийна ефективност, така и защита от сблъскване на птици.

Може да харесате още...