Стъпаловидна къща в Нова Зеландия използва геотермална енергия

Наречена „Arrowtown House“, тя е е скромно жилище, разположено в покрайнините на историческия за златодобива град на Южния остров на Нова Зеландия. Стъпила е на малък парцел, заобиколен от дървета, и нейният малък, но семпъл дизайн лесно се слива с историческите конструкции, които я заобикалят. Проектиран от Кер Рич, този скромен дом използва естествени местни материали, пасивни слънчеви принципи и захранване с геотермална енергия.

С площ от 130 квадратни метра, скромната Arrowtown House е компактен, висококачествен дом, разположен на склон в близост до центъра на града. Той гледа на север, така че хем да се възползва максимално от естествената светлина, хем да остане с гръб към оживената улица. Интериорът на дома е севетъл и просторен, приветлив, а обзавеждането е по поръчка – от  местно дърво.

Построена на различни нива, т.е. стъпаловидно, за да се адаптира към наклонения терен, къщата се характеризира с изобилие от двойно остъклени прозорци, които помагат за икономияъта на енергия, като в същото време разкриват прекрасна гледка към околните планини. Построена е по принципите на пасивния слънчев дизайн. За отопление и охлаждане използва геотермани технологии, така че да намали своя въглероден отпечатък.

greentech.bg

00

00

00

Може да харесате още...