Стар силоз трансформиран в “селски небостъргач“ в Дания

Градовете в цяла Дания са белязани от многобройни силози, които днес бездействат, и множество силози стърчат като някакъв традиционен местен архитектурен „навик“, извисявайки се над селския ландшафт. Един от градовете в страната, Льогтен, северно от Орхус, решил да превърне местния силоз в „селски небостъргач“ и компелкс със смесено предназначение. Датската фирма CF M?ller е поела тази инициатива за адаптивна повторна употреба. Сега силозът е ядро на структурата, като в момента е „домакин“ на асансьор и стълбище, а множество апартаменти са построени около него, върху рамка, опасваща обновената структура.

Siloetten е вълнуващ проект, който използва  съществуващата солидна инфраструктура по практичен начин. Изоставеният силоз е оставен в оригиналния си вид и служи като ядро за обслужване на апартаментите, както и за основа за терасата на покрива. Стоманената конструкция образува рамката за 21 апартамента, които „обграждат“ силоза. Всеки от тях е различен, за да осигури хубави изгледи наоколо, достатъчно дневна светлина и неприкосновеност на личния живот. Тези апартаменти, подобни на тези в блок, имат частни дворове и всекиот тях гледа към залива Орхус.

Основата на високата сграда е нов селски център с обществен площад и комплекс със смесено предназначение с магазини и супермаркет. Около жилищната кула има зелен парк с малки парчета земя за жителите. Жителите на кулата и съседните рейони могат да пазаруват удобно, без да се налага да пътуват далеч, а новосформираното публично пространство насърчава обществената дейност.

Селският небостъргач е също така уникален и с това, че никоя друга кула не може да бъде изградена със същата височина и да е адаптирана, а не да е чисто нова сграда.

greentech.bg

Може да харесате още...