Структурно остъкляване – лукс и гледка към природата

Pilkington Planar

Когато собственикът на Summer House обсъжда проектите за сградата със своя архитект, максималното възползване от зашеметяващата обстановка е на първо място в списъка с приоритети.

Това кара дизайнера да посочи като решение избора на стена от структурно стъкло Pilkington Planar, която минава по протежението на основното жилищно пространство.

Архитектът Пер Оскар Хааланд обяснява: „Гледката е това, което прави къщата, така че едно от най-големите изисквания към дизайна беше да се увеличи максимално способността на обитателите да ѝ се наслаждават през цялата година.

„Въпреки това, обектът е екстремно изложен на капризите на времето. Той преживява много високи скорости на вятъра и ниски температури, така че макар да искахме да създадем възможно най-голямата площ със остъкляване, очевидно беше и жизненоважно тя да бъде много здрава и да осигурява високи нива на топлоизолация.

Pilkington Planar

„Идентифицирахме продукта Pilkington UK като най-доброто решение, благодарение на способността му да създава почти напълно нечуплива стъклена повърхност, доказаната му структурна здравина и устойчивост на атмосферни влияния и енергийните му характеристики.

Клиновидният прозорец е широк над 10 метра и висок почти 5 в най-високата си точка, откривайки панорамна гледка към морето и небето. Безрамковото остъкляване придава допълнителна здравина чрез серия от стъклени жалузи с дебелина 19 мм, които минават по цялата височина на прозореца. Те позволяват на закаленото вертикално стъкло да издържа на значителни натоварвания от вятъра, като същевременно поддържа стъклопакета на покрива, за да издържа на големи натоварвания от сняг.

Pilkington Planar

За да осигури отлична топлоизолация, целият прозорец е изграден от двоен стъклопакет с 16 мм широка въздушна кухина. Освен че помага на сградата да остане топла при студено време, стъклото също така помага да се предотврати прегряване в горещите дни, като включва покритие за соларен контрол. Външното стъкло Pilkington Suncool 66/33 позволява само 33% от топлинната енергия от слънчевата светлина да влезе в сградата, намалявайки възможността от прекомерно натрупване на топлина, като същевременно изпълва пространството с естествена светлина и позволява ясни гледки.

Роб Сийл, инженер в Pilkington United Kingdom Limited, казва: „Това е чудесна демонстрация на пригодността на системата за места, максимално изложени на атмосферни влияния. Тя е разработена предвид най-суровите условия, за да гарантира, че е в състояние да устои на всички сили, които природата ще хвърли върху нея през целия ѝ живот.“

Снимки – Pilkington Glass.

Може да харесате още...