Структурното остъкляване – модерната обвивка на сградите

Фасадите са съществен елемент при планирането и оформлението на външния вид на сградата. Обвивката е отговорна за проникването  на светлина, добрата вентилация, защитата от студ или жега както и постигането на оптимални условия на обитаване.
Необходимостта от по-големи стъклени площи и прозрачност на фасадите  намали до минимум ширината на профила и доведе до създаване на  една от най-популярните днес външни обвивки на сградите – структурното остъкляване. Тези системи,  изградени от алуминиеви или леки стоманени профили, осигуряват необходимата здравина и надеждност на конструкцията.
Структурните стъклени фасади се отличават с начина на сглобяване на елементите. За разлика от конвенционалното остъкляване стъклопакетите на структурните фасади се сплепват плътно един с друг с помощта на уплътнители (силикони) и по този начин  се създава визуално впечатление за цялостна стъклена повърхност.
Освен това профилните системи позволяват максимална свобода на проектиране, постигайки концептуално най-различни фасади и стъклени покривни конструкции.

Залепване на най-високо ниво

Лепенето на стъкло и носещ материал (структурно остъкляване) се използва от десетилетия при оформлението на фасади. Фасадите на най-високите сгради в света са монтирани чрез залепване на тежки стъклопакети.
Хотелът Burj al Arab (Арабската кула) в Дубай е най-високият хотел в света със своите 321 м. Вторите по височина небостъргачи в света, кулите Petronas Towers в Kуала Лумпур Малайзия, всяка с височина от по 452 м, също са изградени по този начин.  Прочутото виенско колело London Eye, с височина 135 м има 32 залепени High-Tech стъклени кабини, които сега ще бъдат свалени и преоборудвани с телевизионни  екрани и интернет.

СЪЩНОСТ
Структурното остъкляване e метод, появил се с изобретяването на силиконовите херметизатори, които всъщност съединяват стъклото с метал, керамика, камък или композитни панели в единна устойчива конструкция. И тя напълно отговаря на  съвременните изисквания за безопасност, енергоемкост, звукоизолация и екологичност.
Тази техника подобрява непропускливостта и здравината на конструкцията, осигурява по-добрата й защита от атмосферните влияния и улеснява поддръжката на фасадните панели. Не случайно Европейската комисия включи тази фасадна техника в Европейската строителна директива (Construction Directive), за да бъде тя сертифицирана според Европейското Техническо Споразумение ( European Technical Agreement ).
Структурното остъкляване е ключова строителна техника и непрекъснато открива нови сфери на приложение.

Въпреки голямото разнообразие от предлагани системи и профили на пазара тези системи могат да се обобщят по следните показатели:
– системи за самоносещи конструкции с алуминиеви или стоманени профили;
– вътрешна и външна видима широчина – 50 – 60 мм;
– носещи вертикални профили от 50 до 225 мм;
– гарантирана водоотвеждаща система;
– възможност за комбиниране с различни системи за врати и прозорци;
– шумо- и топлоизолация, отговаряща на всички европейски изисквания;
– цветова гама: по каталога на RAL (възможност за изпълнение в два различни цвята отвън и отвътре);
– остъкляване от 2 до 50 мм;
– иновационна система за бърз монтаж.

При структурното остъкляване фасадата е във вид на мрежа от алуминиеви или стоманени профили, в които с помощта на притискащи планки се държат стъклопакети с или без видими крепежни елементи. Съществува и разновидност – полуструктурно остъкляване, при което стъклопакета или който и да е друг пълнеж се задържат по профила с притискащи планки, но от страна на ригела отсъства притискане. Предимството на този тип остъкляване е, че по фасадата не се задържат валежи и стъклото винаги е чисто.

РОЛЯТА НА СИЛИКОНА

Структурните стъклопакети се закрепват чрез специални силикони, които се отличават с изключителна еластичност и якост след втвърдяване. С помощта на тези силикони стъклопакетът се залепва за помощна рамка, която от своя страна механично се закрепва за носещата конструкция на фасадата. Херметизиращите силикони и уплътнители Dow Corning за момента са единствено подходящи за процеса. Фирма „Провентусс” АД, част от „Бросс Холдинг”, е оторизирана да консултира и доставя продуктите  Dow Corning, с които се осъществява технологията за остъклена фасада.

„Стъкленият кораб”, както наричат бизнес сградата на „Бросс Холдинг”, официален представител на Dow Corning Construction, е пример за тотално остъклена фасада по този метод. Провентусс е лидер на българския пазар със своите силикони и уплътнители за производство на дограма и структурно остъкляване.

Силиконът предлага и отлична устойчивост към стареене, свиване, напукване и обезцветяване. Устоява на стресовите влияния породени от вятъра върху стъклото, както и на движенията, породени от диференциалното термични движения между стъклопакета и вътрешната структура. Важен момент е и употребата на уплътнител, а не на твърдо лепило.

РЕНТАБИЛНОСТ
Разходът на енергия е ключов критерий за стойността както за съществуващи, така и за нови офисни, промишлени и жилищни сгради. Това неминуемо поражда въпроса за оптимизиране на енергийния разход при структурното остъкляване, тясно свързано с качеството на сградната обвивка.

Сигурността на фасадите е от значение, затова преди производство материалите за изработка на структурни стъклопакети се подлагат на редица тестове – за адхезия на структурния силикон с материалите, за които се залепва (напр. стъкло и рамка), както за съвместимост на структурния силикон с материалите, с които е в контакт при сглобяването (дистанционера, например).

Изследванията потвърждават факта, че средствата за реализация на структурното остъкляване на фасадата не само напълно се възстановяват, но и показват най-добър процент на рентабилност в сравнение с подобни технологии.

Технологията на структурното остъкляване дава възможност за богат диапазон от дизайнерски решения на фасадите, демострирайки високия технологичен потенциал  на стъклото. При реализиране на остъклени фасади не на последно място стоят и естетическите изисквания. Гладките фасади не оставят никакъв шанс за натрупване на замърсявания и улесняват измиването им.

Предвид изключителния интерес към структурното остъкляване, у нас се предлагат  различни системни разработки, SG50N, FW50+SG и KÖNIG SG ECO на SCHUCO, PR50 Фасадна система на ПРОФИЛКО,  М3Т & М4Т на АЛУМИЛ,  системите Е-85 на ЕТЕМ и други, достигайки до възможност за съединяване на стъкло и PVC.

СИСТЕМАТА GLASSWIN – СТЪКЛО И PVC

Системата за свързване чрез залепване GlassWin е създадена в сътрудничество между Dow Corning  и Profine GmbH.  Характерно за системата GlassWin на KBE е залепването на стъкло и PVC. Посредством еластичното залепване, което предава силата, се създава стабилна връзка между стъклото, силиконовото лепило и PVC – крилото, без армировка и така крилото изглежда „изцяло от стъкло”.

Съществени предимства са по-добрите топлоизолационни качества и оптималното използване на светлината при добра защита срещу взлом. Системата GlassWin реализира целия набор от технически и визуални предимства, като  по този начин отговаря на най-високите строителни изисквания.

Предимства:
– Патентовано решение за структурно остъкляване;
– Изключително тънка видима част и поради това максимална осветеност от наличния прозоречен отвор;
– 70мм дълбочина на вграждане;
– Подобрена статика;
– Подобрена топлоизолация чрез отпадане на усилителя в крилото;
– Нов тип дизайн чрез скриване на профила на крилото;
– Топ-актуални цветове и ексклузивни дървесни структури;
– Атрактивни акценти чрез цветен печат или растери, разположени в  периферията на стъклото;

Технически иновации
Резултатите от изпитанията на Института за прозоречна техника ift Rosenheim потвърждават стабилното залепване на PVC материала и стъклото. Сертификатът се базира на изпитвания, съгласно европейските технически директиви за фасадно залепване /ETAG Nr. 002/, което гарантира експлоатация на обекта средно 25 години. При това тук става дума за фактор на сигурност 2, т.е. плюс 50 години.

Възможността за поставяне на атрактивни акценти чрез цветен печат или растери, разположени в периферията на стъклото отговаря на изискванията на модерната артитектура.

Равномерното протичане на изотермите при системата GlassWin показва колко оптимално се разполагат въздушните слоеве с еднаква температура отвътре навън (червено – топло, синьо – студено).

Неограничено цветово многообразие с алуминиеви капачки
Интелигентната комбинация на пластмаса и алуминий съчетава отлична топлоизолация и перфектна оптика отвън,  като използва предимствата на двата материала. Пластмасовите профили гарантират стабилност, висока функционалност и лесна поддръжка.  Цветната палитра на алуминиевите капачки е с неограничени възможности за оцветяване мат и гланц по RAL, постигнати чрез прахово боядисване или елоксиране. Предпочитани са елоксираните повърхности в натурален цвят, сребро, злато, светъл или тъмен бронз и черно.

Модерни дървесни структури с естествена оптика – естествено без боя

Идеалната комбинация на доказали се в практиката материали съчетава  жизнеността на дървесната структура с всички предимства на пластмасата като материал за прозорци. При системата GlassWin се предлагат като стандарт дървесни структури в естествена оптика или модерни универсални цветове за външната страна на прозореца, а вътрешната страна на профила е неутрално бяла. Всички профили притежават идеално обработена структура на повърхността.
Системата GlassWin предлага и разнообразие от цветни фолиа във всички модерни архитектурни цветове и дървесни структури. При фолирането на профилите се създава допълнителна сигурност – PVC профил, неразтворимо PU-лепило, висококачествено фолио. Те гарантират висока устойчивост на цветовете и добра издръжливост на атмосферни условия. Комбинацията от материали предлага висока сигурност и срещу механични увреждания.
Пластмасовите прозорци от системите на КБЕ се изработват и предлагат само от избрани производители, които с доброто си име гарантират високо качество и обслужване, съобразено с изискванията на клиента.  Вместо с олово, прозоречните профили се стабилизирани с калций/цинк. По този начин не се допринася за опазване на околната среда, но се подобрява и качеството на прозореца. Той става още по-неподатлив на атмосферни влияния, запазва по-дълго време своя гланц и е по-лесен за рециклиране.

„Системата GlassWin вече е наложена на западноевропейските пазари и се приема изключително добре от архитекти и инвеститори, но у нас тепърва навлиза”, казва Георги Данчев, ръководител на представителството на Профайн ГмбХ и представител на КВЕ за България. След първия изграден у нас обект с тази система той вярва, че в близко бъдеще ще има и други обекти.
Ако посетите тазгодишния Пловдивски панаир, на щанд 6H1 на Профайн ГмбХ в палата 6, ще може да видите мостра на балконска врата със системата GlassWin на KBE.

Може да харесате още...