Студенти планират соларно захранвана къща върху жилищен блок в Берлин

Група студенти са организирали инициатива за обществено финансиране, за да помогнат за обновяването на Алтбау – жилищен блок, знаков за този век в Берлин – по повод тазгодишното състезание Соларен Декатлон. Тяхната покривна къща е модулен дом, който ще замени сегашния покрив с конструкция, която да предоставя слънчева енергия за сградата по-долу.

Собствениците на Алтбау ще инвестират в ремонт на покрива и евентуално ще заменят старите електроуреди, ще поправят прозорците си и фасадата и ще обновят отоплителната си система. Модулното допълнение може да бъде доставено в своята цялост и просто да се сложи върху базовата сграда наведнъж. Под няколко соларни панела, които могат да бъдат коригирани, за да следват слънцето, са кухнята, трапезарията, холът и банята. Използвайки бамбук за повърхността на кухнята и на целия модул, дизайнерите са постигнали приятен ефект – кухнята „се стопява“ в централното звено.

Основото ядро интегрира всички електроуреди, кухнята и банята, като в същото време служи като „котва“ на дома – осигурява висока адаптивност, като позволява на собственика да си препроектира пространството наоколо. Домът е проектиран като неразделна затворена част, удобна не само по отношение на поддръжката и намаляването на енергийните загуби, но и по отношение на транспорта и строителството.

greentech.bg

Може да харесате още...