Студенти по архитектура ще представят България в Дубай на конкурса “Мулти-Комфортна Къща”

Студенти по архитектура ще представят България в Дубай по време на международния финал на 14-тото издание на конкурса Сен-Гобен “Мулти-Комфортна Къща”.

Приключи националният етап на 14-ти международен конкурс за студенти по архитектура Сен-Гобен “Мулти-Комфортна Къща“, на тема: „Създаване на жилищна среда в Дубай”. В съревнованието на идеи и знания се състезаваха студенти от архитектурните факултети на четири български университета.

Конкурсът се разраства от десетки участници, по време на първото издание проведено в България, до мащаб от над 1800 регистрирани студенти от над 200 университета от 90 държави през 2017 г.

Заданието през 2018 г. за „Създаване на жилищна среда” в Дубай е архитектурно предизвикателство, целящо създаването на среда с жилищни функции в зона, част от мащабен проект за “Културно селище” Дубай, която предстои да бъде изградена в южната част на града на мястото на бивша корабостроителница по поречието на речния фронт. Обект на подробна разработка е една многофункционална жилищна сграда, която е необходимо да отговори на концепцията за Сен-Гобен “Мулти-Комфортна Къща” – идея, базирана върху принципите за „пасивно” строителство и осигуряване на оптимален жизнен комфорт.

По регламент на 14-тото издание на конкурса, най-добрият проект получава правото да представи България на международния финал в гр. Дубай, в който ще участват 60 проекта от 29 държави в периода 12-15 Май 2018 г.

Измежду 15-те участващи проекта награди спечелиха:

1-во място: награден фонд от 1000 лв. и право да представят България в международния финал в гр. Дубай – проект №1 Стефан Димитров и Антон Попов, студенти V курс в УАСГ, гр. София.

2-ро място: награден фонд от 600 лв. – проект №11: Момчил Стоилков и Димитър Христов, студенти V курс в УАСГ, гр. София.

3-то място и награден фонд от общо 300 лв., поделиха поравно следните два проекта – проект №3: Боян Стоянов, студент V курс в УАСГ, гр. София

и проект №5: Кристиан Савов и Кристина Димитрова, студенти V курс във ВСУ “Любен Каравелов”, гр. София.

Наградата на студентите бе връчена на следните два проекта, които разделят поравно и фонд от 200 лв.: Антония Янкова и Боряна Димова, студенти V курс в УАСГ, гр. София

и Амер Бароуди и Алаа АлМаллах, студенти VI курс във НБУ, гр. София.

За финал всички студенти получиха почетни грамоти за участие. Честито на победителите и успех на всички участници, с благодарности за положения труд!

Проектите и много снимки от финала са налични във Facebook профила на конкурса.

Допълнителна информация за конкурса и провеждането на международния финал в Дубай в периода 12 Май – 15. Май 2018г., може да бъде намерена в сайтове:
isover-students.com и isover.bg.

Конкурсът бе ръководен от Дойчин Доцински – специалист „Мулти-Комфортна Къща”, Сен Гобен Констракшън Продъктс България, направление Изовер.

Организацията на настоящото издание на конкурса се случи със съдействието на арх. Веселин Веселинов, спечелил в Националния и Международния финал на надпреварата през 2009г. и настоящ сертифициран дизайнер на пасивни сгради.

Може да харесате още...