Студиото на Заха Хадид представи проект за небостъргач в Малта

Студиото на покойната Заха Хадид – Zaha Hadid Architects, представи проекта си за скулптурен небостъргач в Малта. Сградата е модерна, с характерните за Заха Хадид извити линии, нетипична за Малта – страна, известна с историческите си обекти. Mercury Tower – така ще се нарича сградата, ще бъде най-високата сграда в страната.

Тя ще се издигне на 31 етажа и 112 м височина в Пачевил – град на североизточното крайбрежие на острова. Небостъргачът със смесено продназначение ще бъде извит, за да се разделят функциите на сградата, и да се оптимизира гледката към морето.

Mercury Tower ще бъде построен на място, която е стояло неизползвано повече от 20 години. Там в началото на 20-ти век е построена сграда, известна като Mercury House. В допълнение към поразително съвременния небостъргач, студиото на Заха Хадид работи с водещия архитект, отговорен за опазване на историческото наследство на Малта, за да обновят историческите сгради в района, включително старите фасади на Mercury House. Те ще използват реставрирания съществуващ интериор като вход за новата жилищна и хотелска част на новата сграда.

Публичната част на небостъргача – кафенета, магазини и голяма площадка с интерактивни водни елементи – ще е разположена до старата реконструирана постройка. Кулата се състои от девет етажа апартаменти, а над тях –19-етажен хотел. Жилищата ще бъдат ориентирани към улицата, докато по-големият обем на хотела, разположен по-горе, се завърта, за да имат хотелските стаи по-добър изглед към Средиземно море.

Това завъртане, разположено на 10-ти, 11-и и 12-и етаж, също така спомага за намаляване на слънчевото греене. Изолираната фасада и внимателно разположените остъкления също подобряват топлинната ефективност на сградата и осигуряват комфорт за жителите, работещите в офисите и гостите.

Може да харесате още...