Световен лидер в проектирането на окачени фасади търси български партньори

Permasteelisa Group е световен лидер в изработването на окачени фасади. Групата има близо  50 подразделения  в над 30 страни – технически офиси и дизайнерски центрове в САЩ, Италия, Германия, Хърватска, Китай, Индия, Сингапур, Австралия и други страни, както и около 20 производствени предприятия в цял свят.  Един от трите засега европейски   технически офиса е „Пърмастийл Иса Груп“  в Хърватска (RI ISA).  Мениджърът му инж. Небойша Булян (Nebojsa Buljan) представи неотдавна пред български архитекти съвременните технологии в изработката на окачени фасади, както и постиженията на групата  Permsteelisa в световен мащаб.

Наред с алуминия, който е предпочитан заедно със стоманата като материал за фасадни обвивки, навлизат и други по-устойчиви на UV лъчи  и атмосферни влияния материали – PVC и друг вид пластмаси, титан, бронз, мед, теракота, керамика, дърво и камък. Структурният силикон е важен елемент, чийто характеристики са от особено значение при изработката на фасадни конструкции. Изборът на стъкла и материали  за окачени фасади е особено важен при изпълнението на подобни проекти,  обясни инж.  Nebojsa Buljan.

Ето как представи той компанията и нейните световни постижения в ексклузивно интервю за www.dogrami.bg .

Компанията Permasteelisa е с почти 40 годишна история. Как бихте я описали в няколко думи?
Permasteelisa Group е световен лидер в инженеринга, управлението на проекти, производството и монтажа на фасадни обвивки и интериорни системи. Групата има свое ноу-хау и експертизи за всичките проекти, и в частност при изпълнението на сгради със специални функции. Работата й включва всички етапи на дизайна и проектирането на съответната фасада, до успешното  й приключване, постигайки очакванията на клиента.

Представени сме на четири континента, с мрежа от близо 50 фирми в 27 страни и 13 производствени предприятия.  Групата генерира общ годишен оборот от около 1 милиард евро.

Кулата Агбар (Torre Agbar) в Барселона, проект на арх. Жан Нувел

Основана през 1973 г., компанията успява да превърне  малък семеен бизнес в най-бързо развиващата се компания, която достига лидерска позиция в световен мащаб. И то благодарение на две неща –  иновации и качество. Ключът към успеха ни е решимостта да приемем предизвикателството и решаваме дори невъзможни задачи, да търсим решения и разработваме нови технологии, с което да изпълняваме вижданията на архитекта и клиента на даден проект.

В какво се изразява работата на офиса ви в Хърватска?
RI ISA е технически и дизайнерски офис в рамките на групата, който работи по различни проекти в световен мащаб. В процеса на разработване на фасадни обвивки ние се ангажираме с  решаването на технически задачи като:
– Анализ на тръжната документация (архитектурни чертежи, спецификации) за идентифициране на необходимите технически характеристики на обвивката.
– Проучване на техническото законодателство при прилагане на проекта (национални или международни строителните норми и стандарти)
– Инженерни и термични изследвания на конструкцията.
– Проектиране и магазин чертежи на плика и нейните елементи
– Техническа помощ за обекта (решаване на проблеми, възникващи по време на  реализацията му.

Извън това,  ние участваме в научноизследователската и развойна дейност на групата, грижим се за вътрешнофирмени обучения, както и за популяризиране на дейността ни по време семинари и лекции пред архитекти и инженери. Като тази среща с българските архитекти.

1. Сградата BMW Welt в Мюнхен 2. HearstHQ в Ню Йорк, на сър Норман Фостер3. Филхармонията на Елба (Elbphilharmonie) в Хамбург

В какви европейски проекти сте участвали и кой от тях лично Вас ви  впечатли най-много ?
Референтният списък на европейските ни проекти (както и тези в световен мащаб), по които сме работили, е дълъг и не е лесно да избера сред тях. Като група, ние направихме проекти като: Операта в Сидни, Австралия, с архитект Йорт Утсон;  Музеят Гугенхайм в Билбао, дело на арх. Франк Гери; Сграда Б3 на Европейския парламент в Брюксел; Пленарна зала в Страсбург, сградата HearstHQ в Ню Йорк, на сър Норман Фостер; сградата Horizon Serono на химическа компания в Женева, проектирана от архитекти Murphy & Jahn; уникалният комплекс от стъкло и стомана Elbphilharmonie (Филхармонията на Елба) в Хамбург.  Архитект Жак Херцог и Пиер дьо Мьорон създават модерна стъклена сграда, наподобяваща кораб върху бивши складове. Други мащабни проекти са кулата Агбар (Torre Agbar) в Барселона, на Жан  Нувел, Гранд Канал Скуеър (Grand Canal Square) в Дъблин, проектиран от Даниел Либескинд, Кристалната кула Mutua Madrilena в Мадрид (architect: Cesar Pelli & Ass.). Новият символ на Лондон стъкленият небостъргач Shard London Bridge (Шард – „Окото на бръмбара”), разположен близо до Лондонския мост, е предизвикателство в съвременната архитектурата. Създадено е от известния италиански архитект Ренцо Пиано, носител на наградата Pritzker („Прицкер”). Това ще бъде най-високата сграда в Западна Европа (310 м). Тя трябва да е готова за лятната олимпиада  в Лондон пред 2012 г. Сред обектите ни е и Кулата „Тайпе 101” в столицата на Тайван, висока 508 метра.

1. Сграда Б3 на Европейския парламент в Брюксел2. Небостъргачът Shard London Bridge3. Гранд Канал Скуеър в Дъблин, проектиран от Даниел Либескинд

Разбира се списъкът е доста по-дълъг. Би било трудно да се избере един фаворит, но той може да бъде и нещо извън актуалните обекти,  като например вятърният тунел  Galleria del Vento, част от града на Ферари, Маранело, чийто архитект е Ренцо Пиано. Наше дело там е външната обвивка. Друг любим мой обект е 36 етажната офис сграда Espirito Santo Plaza в Маями.

И още нещо…. Във всеки проект има нещо ново и предизвикателно.

Вие сте иноватори  в създаването и прилагането на технологични фасадни  решения.  Кои са съвременните тенденции при избора на материали ?
Ключовата дума е възобновяеми енергийни източници. Днес се обръща особено внимание на възобновяемите източници на материали, препоръчвани от различни системи, сертифициращи нивото на енергийна ефективност (LEED, Green Star Rating, BREEAM и други). Дори и алуминиевите продукти могат да се рециклират. Използва се и дървен материал за обшивки от контролирани източници. Улекотени съвременни материали като подсилена със стъклени нишки пластмаса (GRP) или армиран с фибри композит FRC (Fibre Reinforced Composite) все по-често заменят традиционните материали. Те  дават свобода при проектиране и употреба – заемат с лекота желаната форма и имат добри външни характеристики. Може да се каже, че архитектите експериментират с различни материали като теракот, бронз, композитни материали и други, както никога досега. И това е добре, защото само така технологиите напредват.

Концертната сграда на Уолд Дисни в Лос Анжелис

Коя е най-новата технология на Permasteelisa, съобразена с изискванията за екология и енергийна ефективност?
Различни нови технологии се разработват в момента в нашия отдел R & D (Research & Development ) и бъдещето изглежда вълнуващо, и тези промени скоро ще излязат на пазара. Става дума за нови пластмасови материали, възобновяеми източници на енергия, подобрени физически свойства, използване на природните източници на енергия. Разбира се, енергийната ефективност е на върха на списъка с приоритетите ни. Ето защо, „дабъл скин” фасадите имат доста динамични характеристики, адаптиращи се към външните условия и средата, в което е и превъзходството ни. Херметически затворените двойни фасадни конструкции са тези, които са интересни на пазара на фасадни обвивки.

Възможностите за внедряване на фотоволтаици в тях също представляват интерес.

Голяма част от съвременните сгради са почти изцяло от стъкло. Какво е бъдещето на стъклените фасади, според вас?
Стъклото е атрактивен продукт и неговата прозрачност е символ на рационализираното познание и неограничеността на възможностите. То отразява желанието ни да сме близо до природата, което му вещае още по-голяма популярност. От друга страна, стъклото по същество е лош проводник на топлина и енергия като цяло.

Същевременно развитието на технологиите ни прави свидетели на непрестанното му развитие в това отношение. И днес енергийната ефективност на съвременните стъклени сгради е далеч по-добра отпреди 20 години. За сметка на това прозрачността и неутралният му външен вид са впечатляващи. Следващата стъпка е активното използване на неговите свойства в полза на енергийната ефективност. Стъклото предава голяма част от слънчевата светлина, така че ние трябва да я се съхраним, трансформираме и използваме, а не просто да я спрем да влиза в сградата. В структурно отношение стъклото може да бъде подобрено и с помощта на композити с пластмаси, смоли и т.н. Пространствено заобленото стъкло също ще се употребява повече.

В крайна сметка ние проектираме усъвършенствани стъклените фасади, които са в състояние да издържат на екстремни условия, като бомбени атаки например, като в това направление стъклото има голямо поле за приложение.

Трябва да се отбележи, че голям част от съществуващите стъклени сгради (над 20 годишни) са технологично остарели. Така например, в големи градове като Ню Йорк и Чикаго, където окачените фасади се появяват за пръв път, повечето сгради са с единично остъкляване, а двойно остъклените изолирани фасади са единици.

Собствениците на такива сгради виждат финансова изгода в това да демонтират старите фасадни обвивки и поправят с нови енергийно ефективни фасади.

Този процес вече започна в САЩ и ще видим повече от това в бъдеще – ново поколение енергийно ефективни фасади на съществуващите сгради.

Вие представихте компанията пред българските архитекти за първи път. Какъв проект бихте реализирали в България?
Искахме да направим пред българските архитекти преглед на съвременните тенденции и технологии в създаване и прилагане на окачените фасади. Permasteelisa Group е компания, способна да достави такива технологии. Но ние не се стремим към сключването на договор за подобен проект в България до края на годината, въпреки че бихме били щастливи да го направим. Искаме да отправим послание към нашите колеги архитекти, че ние сме отворени за контакти и, че можем да помогнем с разрешаването на различни технически въпроси. Ние вярваме, че споделените знания са от полза за всички, които участват в подобни проекти, а след това ще дойдат и проектите. Дотогава – нашата врата е отворена.

Повече за продуктите и технологиите на компанията може да откриете на сайта www.permasteelisa.com. Ние ще ви съдействаме, ако желаете да се свържете с техният представител инж. Nebojsa Buljan.

Може да харесате още...