Световно признати имена в архитехтурата представиха последните новости във фасадния инженеринг

ЕТЕМ

На 7-ми ноември 2015 г., за трети пореден път ЕТЕМ организира международна конференция за фасаден инженеринг. Събитието събра в София повече от 400 гости от строителния бранш, архитекти и представители на институции, които имаха възможност да се запознаят с най-новите тенденции и концепции в световната архитектура и фасадния инженеринг.

Сред лекторите на форума се откроиха световно признати имена като арх. Кас Оостерхуис, инж. Торстен Хелбиг и арх. Тобиас Валисер, които споделиха своя международен опит. Водещите архитекти от българския бранш – арх. Димитър Паскалев от Студио Архитектоника, арх. Ангел Захариев от Студио A&A Архитекти представиха тенденциите и архитектурните решения в родното проектиране.

Венета Новакова, R&D директор в Етем Груп показа най-новите фасадни решения, сред които и модулна фасада Е99, използвана при изграждането на най-високата сграда в България – Капитал Форт.

Veneta Novakova

Новакова представи различни решения за сградна обвивка, които да отговарят на изискванията на инвеститора – обвивка, която да допринесе за удължаване на жизнения цикъл на сградата, обвивка за финансово икономична ефективност или за добър енергиен мениджмънт. Тя сподели колко важно в един проект е неговото начало, проектирането му от страна на архитектите. За инж. Новакова холистичният подход е успешният подход за проектирането на една сграда – започване от ресурсите, които ще се използват при нейното изграждане и връзките между отделните решения.

Кас Оостерхуис, професор по цифрови методи за проектиране, директор на лаборатория ProtoSpace и Съосновател на ONL [Oosterhuis_Lénárd] studio сподели своя опит при създаването на дизайн, структура и обвивка на сградата. „Мислете за фасадата като за част от конструкцията. Използвайте смело своето въображение“.

Cas Oosterhaus

Също така говори за преминаването от ерата на масовизацията към ерата на персонализацията. Масовите еднакви компоненти се заменят с множество индивидуално прилягащи модули към всяка една различна уникална фасада. Това води до нови методи на проектиране, основани предимно на компютърни цифрови тгехнологии. За него най-новият подход в дизайна на сгради е събирането на различни компоненти и материали т.нар. инклузивен дизайн. Човек може и трябва да развихри въображението си, за да възпроизведе своите емоции върху фасадата. Те се кодират, после се прехвърлят в програма, която ги подава за производство към машината, обобщи процесът Оостерхуис. Така се появяват сгради, уникални по своята същност и форма.

Той показа последните тенденции и при функционалността на жилищното пространство или т.нар. „изплаващи апартаменти„- ограничено пространство, в което отделните модули (кухня, спалня, тоалетна и т.н.) изникват, изплават, когато имаме потребност от тях и се скриват, когато не са ни нужни.

pop-up apartment

Гъвкавите фасади са вече достигнати като технология и ще започнат да се появяват, когато хората имат нужда от тяхната функционалност. Те ще могат да им въздействат посредством вградените в тях сензори и да ги карат да си променят формата и позицията. Така ще се стигне до появата на динамични фасади и конструкции. Входната врата например ще се появява, когато имате нужда от нея. В останалото време тя няма да се вижда.

guvkavi fasadi

Новост е и използването на роботи за производството на отделните компоненти за една фасада. Така се стига до персонализиран подход към визията на сградата. Проектантът работи изключително със софтуерни продукти и в тясно сътрудничество с тези, които ще произвеждат отделните структурни елементи. Това гарантира точно изпълнение на параметрите на отделните прецизно проектирани, уникални компоненти.

proektirane

Проектирането на фасадните системи е отворен процес. Проектантът работи съвместно с производителя на конструкцията и процесът може да се оптимизира. Бъдещето на архитектурата е превръщането на идеята в машинен език, на който компютрите ще могат да я възпроизведат. Последващото внимателно отношение към детайла и свързването на отделните елементи води до здравина на конструкцията, която въпреки сложната си визия е съставена от множество прости конструкции.

Арх. Димитър Паскалев от Студио Архитектоника представи иновативните възможности при фасадите от стъкло.

Dimiter Paskalev

Една от последните технологии е използването на течаща вода в стъклопакета за ограничаване на слънчевата светлина и радиация. „Водата циркулира и отвежда слънчевата енергия, като по този начин фасадата абсорбира радацията и се превръща в слънчев колектор“, обясни арх. Паскалев. Според него това е един невероятен начин за енергийна ефективност на сградите, като има възможности за целогодишно отопление посредством буфери, които да съхраняват „погълнатата“ енергия през по-топлите дни, т.нар. нулево енергийни сгради. Арх. Паскалев анонсира съвместен проект с ЕТЕМ, спечелен по Европейска програма InDeWag за изграждането на индустриален дизайн на фасада със стъклопакет с вода, в който участват и експерти от Испания и Германия.

Елени Гини, архитект от Елвал Колор представи един от водещите европейски производители за обработка на алуминиеви продукти, а именно алуминиеви панели с покритие, в различни форми и цветове. Един от  продуктите, който представи беше еtalbond, технологично усъвършенстван композитен панел, много здрав, устойчив и позволяващ лесно формоване, стабилно покритие от пластмаса, дълготраен и с дълга гаранция. Благодарение на своята минерална обвивка, материалът отговаря на изискванията на стандартите за пожароустойчивост.

Разгледана беше трислойна система за покритие Еtalbond arypon, която намалява задържането на различни замърсявания в него. Тази система е с нанотехнология, която самопочиства сградната обшивка.

Бяха представени и специални полиестерни покрития, позволяващи цифров печат върху тях, като това може да бъдат изображения на всевъзможни десени и по този начин се намалява и разхода на мастило, а същевременно с това са съвместими с всички известни цифрови принтери.

Представени бяха и някои от най-нови разработки в системите на еtalbond, като системите за боядисване TX покрития, TR покрития, Dual покрития и  имитиращи покрития.

Интерес предизвика техен проект в Холандия, изпълнен с hydroforming, в който фасадата се движи, като преминаването на слънцето предизвиква движение на сенки.

Eleni Gini

Hydroforming е ефективен начин за оформяне на метални панели, които могат да бъдат твърди или композитни, при който се получават устойчиво прави структурни елементи, които са с по-голяма здравина. Оформянето на тези панели става с хидравлично налягане, като по този начин се получава желаната форма.

Торстен Хелбиг, строителен инженер, съосновател и партньор в Knippers Helbig, говори за иновациите в областта на материалите и процесите. Той сподели колко е важно архитектите и инжeнерите да работят заедно още от концептуалното ниво на сградата.

Torsten Helbig

Фасадата е не само една обвивка на сградата. Тя става все по-активна и важна част от нея. Когато тя е с неправилна форма, един от подходите е повърхността да се интерполира от множество триъгълници, които в голямата си част са еднакви. Така се постига опростяване на процеса и калкулацията, подпомогнати от компютрите, а за човек остава да може правилно им зададе изходните данни. „От абстрактна перспектива започнахме да работим в линеарно отношение, като архитектът ни дава формата, а ние – инженерите го обработваме и го даваме на изпълнителя“. Управлението на сложни геометрични форми дава възможност за постигането на интересни фасадни решения. Добавянето и на LED осветление към тях създава изключителни усещания в хората. Самият той е бил смаян от самата геометрия на така завършения обект, като отклоненията при изпълнението не са били коригирани.

fasada

Един от знаковите проекти, които изразяват стремежа на архитекта да пресъздаде различни състояния и настроения на посетителите е летището в Shenzhen, Китай. Предизвикателството е огромно. Процесът на проектиране минава през няколко етапа на моделиране и изчисления.

Shenzhen

Мотивът на пчелната пита е заложен и умело използван от конструкторите. Персонализирано на всеки елемент улеснява визуализирането на проекта и последващото му изпълнение. Цифровите таблици оживяват и анимирано показват вида на сградата пред инвеститора. Параметричният подход пък помага при възникването на промени, те да бъдат нанасяни автоматично по веригата, без това да се отразяват на сложността на структурата.

Подобно на автомобилната индустрия ние изграждаме сградата от множество елементи. Необходимо е да оптимизираме качествата и свойствата на фасадата.

aerodinamika

Както при колите има сремеж към подобряване на аеродинамичното им съпротивлене с цел постигане на бързина и нисък разход на гориво, така и при фасадите – тяхната форма и функционалност е обвързана с постигането от сградата на ниски нива на енергийна консумация и висока енергийна ефективност. Активната фасада дори допринася за подобряване на показателите на сградата, понеже постъпващата енергия се поглъща и използва.

Арх. Ангел Захариев, Студио A&A Архитекти представи предизвикателствата пред дизайна и връзката между архитектурата и продуктовия дизайн, както и връзката между архитектурата и технологичната акселерация.

Angel Zahariev

Той представи проект за сграда към вече завършения Бизнес парк София, който се отличава със своите линеарни елементи – вертикални линии от алуминий по фасада. Арх. Захариев сподели своя опит и от проектирането на най-високата сграда в България – Капитал Форт.

DuPont e голяма американска химическа компания с 60 000 души служители, разположена в 90 страни, с 200-годишна история и разработва различни материали.

Ан-Лин Ситерн и Лукаш Гагало, като представители на Corian за Франция и Полша, презентираха материала Corian, който следва всички съвременни тенденции за развитие на фасадните платна. Съставът на Corian непрекъснато се усъвършенства, като за първи път е произведен преди 85 години за интериорни цели.

Corian

Използвайки неговата химическа устойчивост, Corian започва да се използва във фасадните приложения преди 20 години. Архитектите все повече търсят различни решения за фасадите, като обемни платна, прозрачни и полупрозрачни платна, платна с вградени LED технологии, платна с различни дебелини, форми и цвят. На всички тези изисквания отговаря Corian.

Предимствата на платната от Corian са:
– естетически, може да се постигне ефекта ”skin look”, наподобяващ естествени материали с безшевно свързване, което ги прави предпочитани от архитектите;
– големина до 19м² – огромни платна, здраво, безшевно свързани в двумерното и тримерно пространство;
– леки платна;
– твърди, непорьозни, не развиват микроорганизми;
– могат да се оцветяват в цялата им маса в 16 цвята, което избягва ефекта от надраскване;
– платна в черно, устойчиви на UV лъчи;
– бели платна, лесни за поддръжка;
– гъвкави платна, позволяват термоформоване в различни геометрични и негеометрични форми;
– отговарят на всички изисквания за пожароустойчивост, удароустойчивост, ветроустойчивост, влагоустойчивост;
– издържат на ниски температури, което ги прави с ниски разходи за подръжка;
– не задържат графити и лесно се почистват;
– готови са за инсталиране – което прави инсталацията им лесна, бърза и икономически ефективна;

Тобиас Валисер, създателят на Лаборатория за визионерска архитектура (LAVA) представи дигиталния дизайн и ролята му при проектирането.

Tobias Valiser

Това, което Валисер отчита като предимство при дигиталното проектиране, е бутонът „Назад“ (Back), който при традиционното проектиране и при чертежите не съществува. Един от най-забележителните, но за съжаление нереализирани проекти, който представи Валисер беше на сграда в Абу Даби, която представлява ски курорт с 5 километрови писти.

pista v pustiniata

Проектантът разказа и за прочутата си сграда „кулата Шумахер“ и за целия процес по подготовката на проекта.

Организаторите бяха подготвили и специална изненада за гостите, а именно skype връзка с небезизвестния и вече познат на българската аудитория от предишни издания на Конференцията, световен архитект и фасаден инженер Абдулмаджид Каранух.

Абдулмаджид Каранух

Той представи една от последните тенденции в архитектурния дизайн, в чиято основа е вселената и „пренареждането на реда във вселената“. Даде за пример творението на Густав Айфел – Айфеловата кула, чиято концепция според него също е подчинена на подобен ред. Според Каранух много проекти са продиктувани от формата на ятата на птиците. „Наблюдаването на птиците или рибите, тяхното групиране и движение в точно определен ред, може да бъде вдъхновяващо“, добави Абдулмаджид. Според него принципът за реда във вселената е най-простият урок, който се използва за формиране на отделни решения. В заключение, той благодари на проф. Кас Оостерхуис, чиято работа го е вдъхновила за създаването на фасадата на Al Bahr Towers в Абу Даби.

koanferencia

Може да харесате още...