Тапи за уши за фасадата: Шумоизолираните прозорци са важни за по-доброто качество на живот

Schallschutzfenster 1

Шумът от съвременните градове се превръща във все по-голяма тежест за хората – пречи на концентрацията при работа, както и на добрия сън у дома. И все пак, има начин да му противодействаме:  „Съвременните звукоизолирани прозорци са много ефективни и предпазват от уличен шум вътрешността на дома“, обяснява Франк Ланге, управляващ директор на Асоциацията за прозорци и фасади в Германия (VFF).

При шумоизолираните прозорци остъкляването – двойният или все по-често използваният троен стъклопакет, се изпълнява асиметрично и по-стабилно. „Докато стъклените панели в конвенционалния топлоизолационен прозорец са с еднаква дебелина, при шумоизолираната дограма панелите са различни и по-дебели“, допълва Франк Ланге. В допълнение се използва и специално шумоизолационно фолио, с което се обработват стъклата. Рамките и уплътненията също са специални и шумоизолирани.

Още по-добра защита от шума предлагат композитните и двукатни прозорци. Те могат да бъдат използвани за атрактивно обновяване на фасадата и още по-ефективно намаляване на шума. В тези проекти могат да бъдат инсталирани и интегрирани допълнителни системи за затъмняване или защита от слънце“, обяснява управляващият директор на VFF. В допълнение към решението за използване на добра шумоизолирана дограма, от изключително значение е правилния монтаж на прозореца в съответния строителен отвор. „Дори и малки отклонения от правилата и препоръките могат да намалят качеството на звукоизолацията. Освен това, за максимален резултат, се препоръчва да бъде добре изолирана и кутията на ролетните щори, когато има такава, както и да се помисли за допълнителна изолация или подмяна на входната врата. „Комбинацията на всички тези мерки може да върне спокойствието на обитателите – в офиса или дома.“, завършва специалистът.

Може да харесате още...