Търговски център с впечатляващ стъклен покрив от Kömmerling

Chadstone

Търговският център Chadstone в Австралия има впечатляващ стъклен покрив, изработен от огънати стъклопакети от немската компания Kömmerling. Съвременната стъклена архитектура често поставя изключителни изисквания към дълготрайната енергийна ефективност и непроницаемостта на инсталираните стъклопакети, особено в проекти като търговския център Chadstone в Австралия със своя покрив с обтекаема форма.

Chadstone

Триизмерната форма на покривната конструкция от над 7000 м2 включва 2672 студено огънати ISO единици с термопластичен дистанционер Ködispace 4SG като система с топъл ръб. Нито един от стъклопакетите с размери от 1,2 до 8 м2 не е идентичен с останалите, тъй като всеки от тях трябва да се адаптира по различен начин към органичната форма на сградата. За тази цел двойното изолационно стъкло с дебелина 39 мм се огъва студено и се фиксира в съответния профил по време на монтажа на място.

Chadstone

Чрез студеното огъване обаче също се деформира крайната връзка. Това лесно може да доведе до течове ако се използват конвенционалните дистанционери. Свързването с Ködispace 4SG улеснява компенсирането на деформациите, които възникват, за разлика от твърдите системи. Реактивният полиизобутилен, използван в Ködispace 4SG, се комбинира химически както със стъклената повърхност, така и със силиконовия уплътнител, като по този начин “смесва” цялото уплътнение на ръба в единна гъвкава и еластична единица. Така, за конструкцията е постигната гарантирана дългосрочна стабилност и постоянна непроницаемост дори при огънатите стъклопакети.

За повече информация: Kömmerling

Вижте също...