Тази църква ще изчезне пред очите ви – и това не е фокус

Ако погледнете тази църква от определен ъгъл, тя ще изглежда като най-обикновен храм. Може би дори ще тръгнете към нея. Това е единствената църква в региона, така че вероятно ще си помислите „Аха! Най-сетне намерих една църква!”

И точно когато сте се зарадвали, ще забележите, че тя започва да изчезва пред очите ви.

Първо само дясната й част ще започне да се топи в нежнозеления пейзаж наоколо. После и останалата част от сградата ще изчезне просто ей така.

Що за църква е това и как е възможно в един момент да я виждаме, а в следващия – не?

Тази невероятна структура е работа на архитекта Гийс Ван Веренберг и се нарича „Да четеш между редовете”. Открита е на 24 септември 2011 г. на един от хълмовете край Лимбург, Белгия. Оттогава привлича хиляти любопитни от цял свят и има защо. Ако я погледнете от определен ъгъл, няма да видите изобщо нищо!

А всъщност говорим за конструкция от 30 тона стомана и 2000 колони. Единственото, което не изчезва, е железобетонната основа. Авторът на сградата е използвал хоризонтални плоскости, за да изгради рамката й, които са разположени така хитро, че структурата изглежда цяла само от определени ъгли. В зависимост от това къде стоите, ще я видите цяла, „разпадаща се” или изобщо липсваща.

Изчезващата църква не е действаща и служи само като визуален ефект в пейзажа, както и за вдъхновение, пише Earth Porm. Създателят й смята, че тя ни напомня за факта, че независимо колко разпаднало се е нещо, то винаги може да послужи за някаква цел и в него винаги остава дълбокият му смисъл. Точно така, както можем да познаем, че изчезващата сграда е църква и нищо друго. Мъдра мисъл, която ще гарнираме със снимките на архитектурното чудо.

manager.bg

Може да харесате още...