Техноууд – естествени материали, модерни технологии, социални отговорности

Интервю с  г-н Светозар Маджов, управител на Техноууд.

Фирма Техноууд е част от строителното дружество Балканстрой. Лесно ли е началото за една нова фирма, когато стартира под толкова сериозна шапка?
Лесно не би могло да се каже, тъй като Техноууд е един наистина много амбициозен проект на Балканстрой, който неизбежно среща предизвикателствата на българския пазар и на международната обстановка като цяло в момента за бранша. Но определено принадлежността на компанията към холдинга ни дава предимство. Балканстрой е един от безспорните лидери в изграждането, проектирането, строителството и реконтрукцията  на обекти с разнороден характер и предназначение. През годините холдингът е доказал своя професионализъм, което го е превърнало в предпочитан партньор за изпълнение на проекти за промишленото и гражданското строителство. Благодарение на професионализма, натрупания опит, успешно реализираните проекти и изграденото ноу-хау, дружествата на холдинга заемат лидерски позиции във всяка сфера, към която са насочили дейността си. Техноууд няма да направи изключение.

Бихте ли представили основната дейност на Техноууд? Кои области обхваща вашата продукция?
Техноууд е български производител и доставчик на широка гама продукти от иглолистна и широколистна дървесина за строителството. Произвеждаме трегери и многослойни греди за конструкции, трислойни кофражни платна, масивни и интериорни врати, дървена дограма със стъклопакет, биопелети за отопление, градински мебели, както и широка гама продукти от дървесина.

Компанията Ви разполага с един от най-големите и съвременно оборудвани заводи в бранша не само за Балканите, а и в световен мащаб. Този факт спомага ли за бързото разрастване на производството и създаването на нови продуктови гами?
В производствената база на Техноууд са инвестирани над 70 млн. лева за цялостно оборудване, набиране и обучение на персонал, техническо проектиране, терен и т.н. Заводът ни се намира в Разлог и е разположен на 10 000 м2 площ. Производствените линии са произведени от безспорния лидер в производството на машини и съоръжения за дървопреработващата промишленост Weinig Concept. Имаме капацитет да преработваме над 50 000 м3 трупи годишно до крайна продукция и то при напълно безотпадна технология. Благодарение на модерното оборудване, разработеното ноу-хау и значителния капацитет за производство, от февруари т.г. добавихме към продуктовото си портфолио градински мебели от широколистна и иглолистна дървесина. Мебелите се произвеждат както с готов дизайн, така и по индивидуални поръчки с проект на клиента. Предлагаме богат избор на дървени пейки, шезлонги, беседки, маси, кашпи и др., подходящи както за заведения, частни къщи и вили, така и за рекреационни и почивни комплекси.

Разкажете ни повече за революционния Ви продукт – дървена дограма с алуминиева външна капачка.
Този профил ще бъде наистина революционен за България. Става въпрос за дървен профил на дограма с алуминиево покритие от външната страна. Профилът съчетава естетичните качества на дървото с издръжливостта на алуминия. Това ще намали драстично необходимостта от периодичната поддръжка, която дървеният материал изисква на всеки 5 години. Намеренията ни са до есента на 2009 г. да бъдат направени пробни серии на продукта.

С какви материали работи Техноууд и как гарантирате качеството на продукцията си?

Работим с широколистна, иглолистна и екзотична дървесина. Модерното оборудване, професионализмът на персонала, сертификатите, които имаме, са нашата гаранция, че качеството на продуктите ни е на високо ниво не само за България, но и сравнено с продукциите на доказани чуждестранни компании в европейски и световен мащаб.

В представянето си фирма Техноууд набляга на социалните отговорности, които е поела – опазване на околната среда, голям брой работни места. Разкажете ни повече.

В завода на Техноууд вече работят над 200 човека, а до края на 2009 г. бизнес планът предвижда екипът да достигне 450 човека. Ние работим при напълно безотпадна технология. При нас целият материал, който влиза в завода се превръща в продукция до последната трупа. Ние не изхвърляме нищо в околната среда, а отпадъците превръщаме в биопелети за отопление. Те са екологичното гориво на бъдещето, тъй като при изгарянето им не се отделя черен дим, а отделените вещества са въглеродно неутрални. Пепелта, която остава след изгаряне е минимална – под 1.5 %. Биопелетите са предпочитано гориво в много страни по света, като тяхното търсене нараства все повече и в България. Именно поради нарастващото търсене от февруари т.г. ние увеличихме производството от 2 400 на 5 000 тона годишно при двусменен режим на работа.

Успявате ли да поддържате високо търсене и атрактивни цени в условията на свиване на пазара през последните месеци?

Като български производител Техноууд има сравнително по-ниски производствени разходи. Това ни позволи да сe ориентираме към по-нисък ценови сегмент от утвърдените западни производители, без да правим компромис с качеството на продуктите.  Постигнахме добро съотношение между качество и цена, което ни  помага да заемем адекватен за очакванията пазарен дял и да реализираме големия капацитет на производствените линии.

Какви са бъдещите Ви амбиции и планове?
Бъдещите ни амбиции са свързани с налагането на марката „Техноууд“ като синоним на висококачествени продукти, доразвиване на дистрибуторската мрежа в страната, навлизането на чужди пазари, както и разширяване на продуктовата гама.

Може да харесате още...