Тенденции в развитието на интелигентните врати

Нека си представим следния сценарий: студена делнична вечер. Изморени от поредния натоварен работен ден се приближавате към дома си. Заставате пред входната врата и тя сама се отключва, разпознавайки вашия образ. Влизайки в дома си, той вече е настроен по вашият профил – включено е осветлението до вашата стая, включен е бойлерът, подгряващ водата за вашия душ, фризерът доизстудява вашата бира, а всичко това се случва под звуците на любимата ви музика. Това не е сценарий от поредния фантастичен роман, а действителност, която в съвсем скоро време ще влезне в нашите домове.

Само след няколко години къщите ни ще станат интелигентни и подобен сценарий ще е ежедневие за нас. Тогава всеки уред, който имате вкъщи – бойлер, пералня, видеоуредба, печки и пр., ще  е интелигентен и ще си комуникира с останалите и  всички те ще се ръководят от централен компютър. Тези технологии набират скорост през последните години и определят бляскаво технологично бъдеще.

Домът на бъдещето.

Неминуемо неразделна част от домът на бъдещето ще е и интелигентната врата – врата с „изкуствен интелект”.

В последно време сме свидетели на множество „интелигентни” продукти на пазара- интелигенти кредитни карти, интелигентни автомобили, интелигентни телефони и т.н.

Ако направим справка в тълковния речник за думата интелигентен – ще получим следното определение: Потенциалната (вродена) способност на даден съзнателен индивид да прави изводи (умозаключения) върху дадена информация. Степента на интелигентност не зависи от количеството информация (знания и опит), натрупана от индивида. В общи линии интелигентността е способност на човешкия индивид. Що се отнася до неодушевените предмети за тях може да дадем следното определение за интелигентност: Спосбността на машина, направена от човек да възприема и използва знания.

Вратата се явява връзка между външното и вътрешното пространство. Ето защо с това свое местоположение тя изпълнява множество разнообразни функции – сигурност, шумоизолация, топлозолация (енергийна ефективност) и т.н.

Интелигентните врати се обособяват като отделен клас врати, които ще са незаменима част от дома на бъдещето. Интелигентните врати са врати с интегрирана електроника, която им позволява да изпълняват много допълнителни функции извън основните, описани по-горе. Такива функции са: контрол на достъпа, отдалечен контрол и управление, мониторинг, видеонаблюдение и др.

Охранителната техника получи голямо развитие в последните няколко години. Вратата от своя страна винаги е била съставна част на всяка една домашна система за сигурност. Тенденциите в интелигентните врати са да се интегрира сигнално-охранителната система в самата врата. В този случай говорим за охранителна система, обединяваща в себе си, както пасивната, така и активната сигурност на дома. Такива системи вече се предлагат дори и на нашия пазар, като СОТ-врати. Чрез една такава система, използваща най-съвременни технологии, по всяко време стопаните ще са спокойни за сигурността на своето жилище.

Автоматичните врати не са новост, но в съвременните интелигентни врати вече се прилагат множесто разнообразни технологии, свързани с управлението на достъпа – контрол на достъпа. Във вратите вече се вграждат системи за управление чрез безконтактна карта (RFID). Като пример за такава врата можем да дадем вратата IPS ClassicAl на българската фирма “Солид 55”. Мобилните технологии също навлизат във вратите. Вече е въможно да отключите вратата си, използвайки вашия мобилен телефон. Но това не е всичко – интегрирането на GSM модул във врата ви позволява вие по всяко време да имате обратна връзка с вашата интелигентна врата, да контролирате кой и по кое време влиза или излиза от дома ви, да управлявате контрола на достъпа от разстояние – да давате и отнемате достъп.

Биометричните системи също навлизат в интелигентните врати. Това, което сме гледали по филмите, да отключваш вратата си с помощта на пръстов отпечатък от години вече е реалност.

В днешно време вече се говори за врати, чийто контрол на достъп се осъществява чрез разпознаване на лицеви данни. Как се реализира това – вградената във врата камера „улавя” обекта. Чрез специализиран софтуер се отделят характеристиките на лицето, сравняват се с базата данни и ако се открие съответствие се изпраща сигнал за отключване. Предимствата на този метод са много: той е скрит за външния свят, никой по никакъв начин не разбира за съществуването на една такава система, което повишава сигурността като цяло; човекът свободно може да се движи пред вратата; степента на сигурност на самата система за идентифициране е по-висока.

А защо да не заменим познатата на всички ни шпионка с видеокамера? И това вече се предлага в интелигентните врати. Така без да изоставяме предпочитания фотьойл, ние можем да видим кой е пред входа и да решим дали да му отворим или не.  А защо да спираме само до тук? С развитието на технологиите в скоро време ще е възможно да видим кой стои пред вратата ни не само когато сме в жилището ни, а и когато сме извън него. Това може да се реализра на база на все по-широко навлизащите мобилни мрежи от трето поколение, които позволяват пренасяне и на видеоинформация.

През следващите години вратите и скритите телекамери ще добият способността за двупосочна комуникация. Домашният компютър ще бъде в течение на всичко, което се случва и ще поема подходящите инициативи. Вече се патентоват различни системи, които непрекъснато се усъвършенстват.

Може да харесате още...