Томас Уонг/Ennead Architects проектират нов планетариум в Шанхай

Ennead Architects спечелиха международния конкурс за дизайн на новият планетариум към шанхайския Музей на науката и технологиите.

Архитектите са отправили поглед към небесата в търсене на вдъхновение и впоследствие създават дизайн, който отразява пространствено-времевия континуум, богатата астрономическа история на Китай, както и амбициите на страната за бъдещите изследвания на космическото пространство.

Стратегията на дизайна заема елементи от физиката на движението в орбита. Сградата е съставена от три „небесни тела”: Окулусът, Обърнатият купол и Сферата. Всеки основен елемент играе ролята на астрономически инструмент, който проследява Слънцето, Луната и звездите. Формата на сградата въплъщава също движението в орбита, организирайки циркулацията на посетителите през галериите по подобие на движението на планетите около Слънцето.

Окулусът е провесен над входната галерия и отчита времето, проследявайки прожектиран на пода светлинен кръг, който преминава през малкия площад на входа и отразяващия светлината басейн. Обърнатият купол е разположен на място, където след като са разгледали изложбите, посетителите излизат от интериора в непрекъснатия небесен купол. Сферата приютява открит панорамен театър и играе ролята на референтна точка за посетителите.

В сградата ще бъдат разположени постоянни и временни изложбени зали, открит дигитален театър с диаметър 21 м., оптичен планетариум с диаметър 18 м., IMAX кино и обучителен и изследователски център.

Ще има също външни съоръжения, с 24-метров соларен телескоп и обширна зелена зона за вечерни занимания в Младежкия наблюдателен лагер и обсерватория.

arhitektura.bg

Може да харесате още...