Топ японски архитект: дървото е единственият възобновяем строителен материал

Дървото е единственият възобновяем строителен материал, вярва японският архитект Шигеру Бан. Той е спечелил международен конкурс за разширяване на централата на Swatch и Omega в Швейцария.

Дизайнът, който японецът е предложил, включва добавянето на три нови сгради към съществуващия фирмен кампус на часовникарската компания в Биел. Мястото е водещ център в технологиите за обработка на дървен материал. Затова не е случайно, че новият дизайн използва основно дървесината като строителен материал.

Печелившото предложение на Бан включва три дървени конструкции, в които да се помещават изложбени галерии, посетителски център и обществени площади. Ще има дори и туристическа пътека край рекичка.

Бан казва, че е избрал дървения материал не само от уважение към дългогодишната история на Биел като сърце на дървообработващото инженерство. По-скоро причината е, че – по думите му – дървото е единственият в света възобновяем строителен материал.

Надграждайки съществуващи офиси на Omega, музеят, формиращ ядрото на разширения кампус, ще бъде издигнато над земята, за да направи място за входен площад. Оттам ще започва криволинейната фигура на централата, която ще се свързва чрез мрежовидно „покривало“ от дървен материал с площада другата страна на улицата.

Сградата трябва да бъде завършена през лятото на 2015 г. Това ще е вторият съвместен проект на Бан и Swatch.

greentech.bg

Може да харесате още...