Тръгват и новите схеми за саниране с европари

Първите схеми за саниране с европейски пари вече са обявени и общините, които предвиждат мерки за енергийна ефективност.

Това става ясно от информация на оперативната програма „Региони в растеж“ (ОПРР), управлявана от регионалното министерство. Това финансиране е различно от правителствената програма за безплатно саниране, за която бяха предвидени 1 млрд. лв., пише в. „Сега„.

Става дума за отваряне на процедурата по първата приоритетна ос на ОПРР за градско развитие, в която общините трябваше да направят т.нар. интегрирани планове за развитие. Целта е европейските пари да се инвестират обвързано, а не на парче.

В схемата са предвидени общо 1.37 млрд. лева, които ще получат 39-те по-големи града. Най-голяма част от средствата се насочват за енергийна ефективност в административни и жилищни сгради – 410 млн. лева. Това са пари, за които ще кандидатстват общините, предвидили в интегрираните си планове саниране, обясниха от регионалното министерство.

Следващите 403 млн. лева са за обновяване на градските центрове. За обновяване на обществения транспорт са предвидени близо 238 млн. лева. В схемата има пари и за социалните домове и училищата.

Според указанията общините могат да кандидатстват с проектни предложения до 31 май 2019 г., но до около година – до 31 май 2016 г., всяка община трябва да кандидатства с проекти на стойност поне 50% от бюджета на града, който е записан предварително в ОПРР.

Например за Столичната община са предвидени общо 238 млн. лева и това е най-големия финансов ресурс за българска община. Следват Варна, Пловдив и Бургас, които могат да кандидатстват с проекти съответно за 84 млн., 80.1 млн. и 86 млн. лева. В следващата група по брой население са Добрич, Габрово, Ловеч, Гоце Делчев, Свищов и Панагюрище.

По процедурата са предвидени изцяло електронно подаване и оценка на инвестиционната програма и проектните предложения, уточняват експертите. Вече са подготвени насоки за кандидатстване за следващата схема. В нея също има пари за енергийна ефективност, но за по-малките градове. В програмата са включени общо 28 по-малки общини като Попово, Свиленград, Козлодуй, Крумовград и Ивайловград.

Може да харесате още...