Три стъклени купола ще пазят Ларгото

Три стъклени купола ще покрият до края на октомври останките от древна Сердика, които се намират между сградите на президентството и Министерския съвет.
Това предвижда проект за изграждане на покрита конструкция над античните руини под столичното ларго. Той получи вече одобрението на общинското направление “Архитектура и градоустройство” и беше представен за обществено обсъждане в Централния дом на архитекта, съобщава изданието “Строителство Градът”.

Трите купола ще бъдат изработени от ламинирано и слабо рефлектиращо стъкло. В най-високата си точка те ще са два метра и десет сантиметра, а дължината им ще бъде 60 метра.

Цялата стъклена обшивка ще бъде с квадратура около 800 кв. м. Около куполите ще има парапет, който да възпира любителите на силни усещания да се катерят върху тях, макар че конструкцията може да издържа товари до 250 кг.

Освен това покритието ще се състои от два слоя флоатно стъкло с дебелина 11 милиметра и дори да се напука някъде, няма да има опасност за хората отдолу. За да се избегне парниковият ефект от нагряването на стъклата през лятото и кондензацията през пролетта и есента, ще има механична вентилация в помещенията отдолу.

Автор на разработката е арх. Христо Генчев – син, който е завършил Техническия университет във Виена и в момента е управител на фирма “Прототип”. Компанията се занимава с фасаден инженеринг и има множество изпълнени международни проекти, сред които и такива на световноизвестни архитекти.

“Постарахме се куполът над археологическото ниво да има модерна и съвременна визия, и да се превърне в магнит за минувачите. Стремежът ни е да намалим въздействието на конструкцията върху площада. Освен това искаме асоциацията с метростанция да изчезне”, обясни арх. Генчев.

Първоначалният проект на купола, изготвен от арх. Славей Гълъбов, предизвика остри критики сред гилдията и обществеността заради височината и вида на конструкцията.

“Смятам, че новата разработка на арх. Христо Генчев е стъпка в правилната посока. Това ще е финалната част на цялостния проект за оформянето на античния културно-комуникационен комплекс Сердика”, обясни главният архитект Петър Диков, който също присъства на представянето на проекта.

Изграждането на стъклените куполи е част от цялостния проект за превръщането на Ларгото в красив музей на открито. За довършването му през 2013 г. бяха отпуснати 16 млн. лв. по ОП “Регионално развитие”.

Може да харесате още...