Трите най-подценявани проблема при новите PVC прозорци и как да ги избегнем

Подценяването на „малките знаци“ във всяка ситуация носи големи рискове – по същия начин, по който недоглеждането на текста със ситен шрифт във важните документи често струва скъпо. При новите пластмасови прозорци потребителите са склонни да подценят някои фактори, които обаче могат да им костват доста.

Немарливо монтиране

„Майсторите“ разбутват, цапат, оставят след себе си хиляди боклуци – и мнозина смятат, че това е естествена част от работата. „Мръсният“ монтаж е един от често срещаните проблеми и при подмяна на прозорците. Той обаче носи рискове от по-нататъшни значителни проблеми. А те могат да струват прекалено скъпо.

Немарливото измазване на прозорците може да доведе, например, до попадане на гипс в отводнителните каналчета на новите прозорци. Резултатът излиза наяве при първия по-силен дъжд: водата да не може да се оттече навън и нахлува в интериора.

Мръсният монтаж може да доведе и до зацапване  на заключващите механизми. Това може да направи отварянето и затварянето трудно и дори да повреди заключването.

Полепването на монтажна пяна по откритите части на прозорците може да е неподозирано голям проблем. Тя се почиства трудно, с много агресивни почистващи препарати. Те от своя страна е много вероятно да увредят защитното UV-покритие на прозорците. Щетата става видима след време – PVC изменят цвета си след някой и друг летен сезон. Белите пожълтяват, а цветните придобиват тъмни петна.

Немарливият монтаж може да е причина за смъкване на крилата на прозорците. Това става видно, когато крилото започне да се затваря все по-трудно, изисква извънредно притискане, дръжката превърта трудно. Забелязан навреме, проблемът се отстранява лесно от майстор – и срещу неголяма сума, но в някои случаи може да доведе до „вторични“ щети.

Трудно почистване

Причината за затрудненото почистване на новите PVC прозорци, колкото и парадоксално да звучи, е… самото почистване. Това се случва, когато в старанието си да измият прозорците възможно най-добре, стопаните използват твърде агресивни почистващи препарати. Защитното покритие на прозорците, което ги предпазва от околната среда и особено от UV-светлината, се накърнява.

За съжаление този проблем се проявява „в комплект“ с друг, който също е резултат от развалянето на UV-защитното покритие – промяната на цвета на прозорците, за която вече стана дума.

Tрудно/тежко отваряне и затваряне

Когато новите PVC започнат да се отварят и затварят с усилие, когато се усеща  „твърдо“ завъртане на дръжката при отваряне и затваряне, мнозина са склонни да използват силата си, за да принудят крилото да „застане на мястото си“. Проблемът е неприятен не замо заради усилието, а и защото може да доведе до по-нататъшно разваляне на прозореца.

Провисването на прозореца е една от най-честите причини за трудното затваряне и отваряне. В някои случаи това се получава заради грубо отношение – блъскане и затръшване на прозореца. По-често обаче става дума за смъкване на пантите. Най-често това се получава заради неправилен монтаж: пантите са недобре затегнати или пък недостатъчно яки за тежестта на съответното крило. И в двата случая те се приплъзват надолу по рамката, съвсем леко – с микрометър на ден – докато се стигне до позицията, в която крилото е твърде ниско и трудно влиза в рамката.

Посукването на крилото също е възможна причина за трудното затваряне и отваряне на прозореца. Този проблем обичайно се получава заради недостиг на армировка в PVC материала. Щетите от деформацията могат да са сериозни, а поправянето може да се окаже много скъпо.

Може да харесате още...