Цъфтящите кули в Бризбърн от Заха Хадид

Бюрото на Заха Хадид разкри дизайна на последния си проект – крайречен градски комплекс в Бризбън. Проектът се състои от три пластични жилищни кули – на по 22 и 25 етажа – в които са поместени 486 апартамента и осем крайречни вили, ведно с места за паркиране и 7,300 кв. м. озеленени обществени паркови площи. Според Сахба Абедиан, изпълнителен директор на Сънланд Груп (строителния предприемач – изпълнител на проекта), на “Grace on Coronation” е отредено да вдъхне живот на историческо място.

Разположен в предградието Toowong, срещу Търговския център и в близост до историческия кампус St. Lucia на Университета в Куинсланд, проектът е на 4 километра западно от централния бизнес район на Бризбън. Районът е от важно историческо значение и включва построената през 1860 къща Middenbury, включена в списъка с паметници на културата, която ще стане част от предвидената към проекта обществена паркова зона. Включвайки 130 метрова крайречна ивица, парцелът сам по себе си е високо оценен.

Всяка жилищна кула, напомняща цъфтящо цвете, е проектирана с многослойна фасада, състояща се от прозоречна завесна стена, разположена зад ефектен диамантен дизайн от подсилен със стъклени фибри бетон. Заха Хадид обяснява: „Дизайнът заостря всяка структура, с цел да минимизира обема й и да отвори речното крайбрежие към обществените площи, създавайки допълнителна оживена градска среда за Toowong в рамките на крайречния парк.”

arhitektura.bg

Може да харесате още...