Цените на жилищата през първото полугодие в София

Поскъпнала или поевтиняха жилищата в София? Още от началото на миналата година се забелязва съществен ръст в цените на апартаментите в столицата. Ако през първото полугодие на 2015 г. максималният процент на поскъпване беше 6%-7% и то се отнасяше само за четири столични квартала, то през първите шест месеца на текущата година наблюдаваме повишение до 11%-12%, което обхваща пет квартала. Тук влизат Мусагеница, Оборище, Дружба, Толстой и Яворов, сочи справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg.

Каква е ситуацията в другия край на класацията? Вече почти никой не говори за поевтиняване на жилищата. Поне не в столицата. За периода януари-юни 2016 г. то се наблюдава само в три столични квартала – Горна баня, Малинова долина и Хладилника и е в рамките между -2% и -4%. Правейки съпоставка със същия период на миналата година, се вижда, че тогава спад в цената на квадратен метър жилищна площ е имало в шест квартала.

Между 4% и 5% беше средно поскъпването на жилищата през първото полугодие на 2015-а в столицата. През текущата година процентът се е повишил до средно 7%-8%.

Относно цената, то най-висока остава тя в района на Докторски паметник – 1826 EUR/кв.м. Общо в 9 квартала стойността на квадратен метър жилищна площ се търгува над 1000 EUR/кв.м, като най-евтино е в централната градска част – 1025 EUR/кв.м.

Интересно е да се отбележи, че най-евтините имоти се предлагат в квартал, в който по време на пика на пазара кипеше усилено строителство – Малинова долина. Днес там средната цена на квадратен метър е 546 EUR. Между 600 EUR/кв.м и 700 EUR/кв.м се търгуват жилища в квартали като Люлин, Надежда, Толстой, Овча купел, Княжево.

През втората половина на годината цените на жилищата ще се увеличават с по-бавни темпове в сравнение с първите шест месеца, прогнозират анализатори.

fakti.bg

Може да харесате още...