Турска фирма ще строи небостъргач в София

Столична община даде разрешение на турския инвеститор „Гаранти-Коза България“ да вдигне 100-метрова сграда в квартал „Младост“.

Това реши вчера постоянната комисия по екология, а окончателно решение ще бъде взето утре на редовното заседание на Столичния общински съвет, пише „Сега“.

Проектът беше представен още през март тази година, а сега вече турският инвеститор получи картбланш за изграждане на комплекса.

Според общински съветници от опозицията високата сграда ще пречи на въздушния поток в столичния район.

Небостъргачът е предвиден на мястото на магазин „Деница“ в „Младост“. Турският инвеститор е купил имота през пролетта на миналата година. Сградата ще е част от нов комплекс в карето между бул. „Александър Малинов“ и ул. „Филип Аврамов“.

Цялата инвестиция ще бъде реализирана на площ над 31 дка. Тя включва няколко парцела, най-големият от които е този под „Нова Деница“ с площ 20.4 хил. кв.м. Фирмата е купила терените от „Ди ен джи асетс“, която е собственост на бизнесмена Любомир Павлов.

Небостъргачът ще е с 30 етажа и ще е малко по-нисък от този на входа на София, който е висок 127 метра, обясни Главният архитект на София Петър Диков.

Инвестицията е за около 100 млн. евро. От първия до 17-ия етаж ще се помещава 5-звезден хотел от известна световна верига, а от 18-ия нагоре ще има луксозни апартаменти.

Може да харесате още...