Креативни стъклени фасади от целия свят

National Grand Theater of China

Стъклото играе важна роля, когато става въпрос за изграждането на модерна инфраструктура. Използва се и за изграждане на прозорци от пода до тавана, които позволяват естествена дневна светлина.

Този универсален материал е помогнал на някои от водещите световни архитекти да изградят красиви и функционални постройки. С помощта на стъкло вече можете да проектирате иновативни, динамични и зашеметяващи сгради с естествено осветление.

Разгледайте четири примера за креативни стъклени сгради от целия свят.

Музей на изкуството “Нелсън-Аткинс”

Nelson-Atkins Museum of Art

Разположен в Канзас Сити, Музеят на изкуството на “Нелсън-Аткинс” е получил ново съвременно крило извън своята централна сграда в римски стил. Музеят е известен със своята неокласическа архитектура и богата колекция от азиатско изкуство. За да се открои сградата, архитектите са се противопоставили на традиционното мислене и са проектирали сграда, в която естествената светлина осветява произведенията на изкуството. Усъвършенстваната стъклена технология също така предотвратява навлизането на UV лъчи и предпазва произведенията на изкуството и експонатите от повреди.

Национален театър на Китай

National Grand Theater of China

Разположен в сърцето на Пекин, Националният театър на Китай е прекрасно творение, което заема обща площ от 149 500 кв.м. Стъклената сграда е заобиколена от изкуствено езеро, до което има достъп само през 60-метров прозрачен подлез. През деня светлината лесно преминава през стъкления покрив и така  не е необходимо вътрешно осветление.

Седалище на баския здравен отдел в Билбао, Испания

Basque Health Department Headquarters of Bilbao Spain

През последните години Централата на баския здравен отдел в Билбао, Испания, се превърна в основно вдъхновение за архитектите по целия свят. Стъклената сграда е уникален шедьовър, който е изумил мнозина по целия свят. Сградата не само изглежда ърбън, но предлага противопожарна и звукоизолация. Тя е много ефективна, когато става въпрос за рециркулация на въздуха, и създава здравословен климат за работещите вътре. Освен това нагънатите фасади пораждат множество очарователни визуални ефекти.

Център за спорт и свободно време в Сен Клу, Франция

Sports and Leisure Center in Saint-Cloud France

Центърът за спорт и свободно време в Сен Клу, Франция, е модерна сграда, която се състои от фитнес зала с лични треньори и физиотерапевти. Основната фасада на сградата е от множество тонирани стъклени панели с цветен градиент, който преминава от червено в зелено. Удивително модерното архитектурно произведение е предназначено за дейности като гимнастика, катерене по стени и много други. Освен това отворите в покрива и стъклената фасада са проектирани така, че позволяват оптимална естествена светлина, която намалява нуждата от изкуствено осветление.

Може да харесате още...