Twinson променя фасадата и атмосферата на дома

Фирма Декьонинк винаги е заемала основна роля в разработката и производството на PVC  профили за строителната индустрия, а технологията е подвластна на грижата за природата.

Водени от съвременните технологии и вдъхновени от природата специалистите на Декьонинк създадоха нов революционен продукт –TWINSON, съчетаващ най-доброто от дървото и PVC материла. С това откритие компанията заема лидерска позиция в световен мащаб в разработката на такъв вид материал.

Изследователската работа по смесването на дърво и PVC отнема  на специалистите повече от две години. Резултатът е създаване на нов строителен материал  с голямо приложение. Това е продукт, съчетаващ натуралността на дървото с лесната употреба, трайността и лесната поддръжка на PVC материала. Новият материал е водоустойчив, здрав, гъвкав и с добър външен вид, и това са само някои от преимуществата му.

Изработваните от него профили се монтират най-често като фасадни облицовки или  подова настилка в двора, градината, около басейна или в обществени заведения. Това го прави елегантно и надеждно решение за стилно оформяне на вътрешния двор или градина, при това с гарантирана дълготрайност.

Twinson може да се рециклира 100%, не замърсява околната среда и се явява отлична алтернатива на твърдите видове дърво.

Профилите на Twinson се предлагат в 8 различни цвята, от бадемово-бежово до избеляло черно. Разнообразието от цветове позволява да се реализрат различни практични решения за дома.

Новата система има две разновидности: Twinson Face –  предназначена за външни облицовки – от предната фасада до задната стена и от покрива до прозорците,  и Twinson Terrace – за веранди, открити пространства около басейни, огради и вътрешен двор.

У нас този иновативен продукт не е много познат, въпреки че много потребители, строители и архитекти признават безспорните му качества. Засега намира по-голямо приложение като подова настилка на открити площи, за заведения или около басейни.

Twinson Face – стилна фасада в хармония с природата

Twinson Face са профили за фасадни облицовки, които съчетават  естествената красота и качества на дървото с трайността и гъвкавостта на поливинилхлорида. Произвеждат се няколко типа профили, в зависимост от размерите и дизайна им.

P 9558 Профил, който формира плоска повърхност на фасадата. Той е с  прав  U-образен канал,  165 мм използваема ширина и 13,5 мм дебелина.
P 9580/1 Хоризонтален профил, който създава ефекта на набити дървени дъски.
P 9553 Вертикален профил със скандинавски ефект. Монтира се хоризонтално върху вертикална решетка. Панелите са с дължина 180 мм и дебелина 20 мм. Съединението е глъб и зъб.

Ламелите са водоустойчиви, не се покриват с мъх и не гният, изглеждат елегантно и естествено, придават хармонична завършеност на дома.

Вертикалните профили са предпочитани за административни сгради, докато хоризонталните се използват за облицоване на къщи и вили.

Емил Пашов, управител на фирма Profile Group: “Облицовките Twinson са алтернатива на алуминиевите панели Etalbond  или на керамичните облицовки. Twinson Face профилите са по-здрави и устойчиви на външни влияния. Те са сравнително нов продукт за българския пазар и затова е обяснимо потребителите да опитват с  по-малки квадратури – 50 до 100 кв. метра,” споделя опита си Пашов. Много често архитектите „вмъкват” профилите Twinson като отделни архитектурни елементи на фасадите на къщи“.

Профилите се предлагат на цени малко над 100 лв. за кв. метър, без монтажа. Но ако искате точно да определите количеството и цената на профила и съпътстващите компоненти, ще трябва да се консултирате с търговците от Декьонинк  или техните дистрибутори.

Twinson Terrace – удобен и здрав под в двора

Профилите за подово покритие са дъски с две лица, така че може да се избира между по-фин и по груб завършек. Монтажът е изцяло улеснен. Дъската се реже по размер, фиксира се към рамката с използването на скрита система и се покрива с Twinson Terrace. Никога досега не е било по-лесно да покриете двора си.

Монтажът на дъските се извършва с и без скоби.

Сглобяването на елементите става с минимален брой инструменти, а на готовата настилка не се виждат никакви винтове и гайки.

Дъските се сглобяват с помощта на закрепващи скоби, осигуряващи бърз и сигурен монтаж. Те осигуряват устойчиво закрепване, което дава възможност на материала да се разширява или свива от температурните промени и влагата.

Скобите (P 9544) са направени за употреба с 4 милиметрови фрезенкови винтове и се използват при монтиране в градини или за вътрешни покрития.

В случай че използвате Twinson в близост до море или воден басейн, специалистите препоръчват специални скоби от неръждаема стомана (P 9554).

Ако искате да монтирате без да използвате скоби, препоръчително е да използвате винтове от неръждаема стомана.

Елементите трябва да бъдат на разстояние 4 мм един от друг. Ако дължината на дъските надвишава 4.5 метра, препоръчително е те да се срежат и да се оставят повече фуги за разширение. И тук, както при дъските от твърда дървесина, е необходимо предварително пробиване на отвори за винтовете. Препоръчително е да се използват винтове с шайби, за да се разпредели натиска по-равномерно върху материала. Не трябва да се слагат винтове на по-малко от 3 см от края.

Дъските за подово покритие се предлагат в стандартни дължини от 4.50 и 6 метра.

Ключът е в подготовката на основата

Важна е подготовката на основата, върху което се подреждат дъските за под. Опитът показва, че сглобяването на скарата е по-трудоемкия процес, отколкото реденето на дъските. Повърхността, върху която ще се монтират, трябва да бъде устойчива и изравнена, за да се постигне оптимален резултат.

С помощта на вътрешни подпори се осигурява необходимата вентилация под вътрешните елементи, като разстоянието между подпорите е минимум 50 cm.  Ако елементите са монтирани диагонално, най-голямото разстояние е 30 cm.

Подовите елементи трябва да се подпират във всеки край. Ако това не е възможно, максималното издаване е 10 cm.

Препоръчително е да оставите елементите в легнало положение поне 24 часа преди да монтирате профилите, за да се приспособят към климатичните условия.  За да не се образуват локви, които могат да замръзнат през зимата, е добре да наклоните леко вътрешните елементи по продължение на профилите (0.5 mm/m).

С дъските Twinson Terrace се облицоват градински пътеки, вътрешни дворове и тераси, земята около басейни. Подовото покритие се поддържа лесно, устойчиво е на влага и натиск, не гние. Към тези му качества може да добавим удоволствието от гледката и комфорта при допир с него. Продуктът е с различна степен на устойчивост към препарати и химикали. Силно устойчив е на сапунен разтвор и вода, концентрирана белина, течни горива, синтетични разтворители и други препарати. Петната се почистват бързо с вода, мек почистващ продукт и гъба. С годините дъските посивяват и придобиват нюансите на камъка.

Профилите Twinson са конструирани с оглед лесно да се демонтират и редят наново.  Ако трябва да се редят в затворено пространство, между или друга тераса, трябва да се предвиди достатъчно място за разширението на профилите. Задължително се оставят най-малко 2 мм между дъските, заради температурните разширения и абсорбирането на влага.

Със системата TWINSON „Декьонинк“  предоставя на архитекти и строители възможност за нови виждания при организирането на пространствата, което е стимул за създаването на нови изделия от този продукт. Вероятно специалистите търсят ново превъплъщение за тази революционен материал, съчетаващ двата свята – дърво и PVC!

Може да харесате още...