TWT Zuani представя високофункционален инструмент

TWT Zuani

Преди няколко години Мартин Раушер, управляващ директор на Zuani Германия, представи новата прозоречна конструкция „Следващо поколение прозорци TWT Style“, която благодарение на необичайния си дизайн и липсата на традиционна стъклопакетна лайсна се характеризира с по-икономично производство и по-ниски производствени разходи. Тази конструкция беше доразвита и на изложението Ligna беше представено решение, което взема предвид и липсата на квалифицирани специалисти за работния етап на уплътняване.

„Квалифицираните работници, които могат да бъдат наети за етапа на уплътняване, са малко. В много компании има само един работник, който наистина владее тази специфична дейност. Защото се изисква и сигурен инстинкт, не на последно място, за да се избегне прекалено голям разход на скъпия материал“, съобщава Раушер. Тази първоначална ситуация го подтиква при новата прозоречна система да заложи на сухо остъкляване върху самозалепваща се лента с подходящ размер.

При прозоречната система TWT Style лайсната за закрепване на рамката на стъклопакета отвън се изработва в производствения цех заедно със съответната част на крилото. В този процес се влага и джобът за държача на винта, с който се свързват крилото и рамката на стъклопакета. Така стъклодържачът напуска машината заедно с частта от крилото. По този начин се елиминират обичайните операции, като профилиране на разкроените стъклодържачи, рязане по дължина и под наклон, както и пришиване към рамката, да не говорим за вътрешната логистика. Еднозначното съотнасяне към съответстващата част на крилото улеснява по-нататъшната обработка.

Стъклодържачите се свързват с рамката чрез дюбел, винт или връзка тип „лястовича опашка“ и се боядисват заедно с рамката на крилото или – в случай на двуцветен прозорец – с касата. „И тук нашата система има своето предимство, тъй като се пропуска иначе необходимото облепяне, което отнема много време и грижи“, пояснява Раушер.

Изпълнение на едно работно място

Остъкляването може да се извършва само на едно работно място. Откъм страната на стаята се използва сухо остъкляване или лепяща технология. По този начин се елиминира отнемащият време процес на уплътняване, който често е причина за оплаквания от страна на клиентите.

Крилото на прозореца и рамката на стъклопакета се свързват чрез винт, който преди това е бил закрепен към крилото. Рамката на стъклопакета се притиска и допълнително се закрепва с винтове по протежение на държача.

Снимка – TWT Zuani

Може да харесате още...