Учените са разработили самовъзстановяващо се стъкло

Иновациите в областта на стъклото продължават да ни изненадват. Днес на световния пазар беше представена една нова функция: вечно стъкло, което е в състояние да се самовъзстановява след удар.

Може да изглежда невероятно, но това не променя факта, че технологията дава възможността за „възстановяване“ на стъклото, наподобяващо кибермашина от научно-фантастичен филм. Един от авторите на изобретението е китайският учен Chao Wang от Катедрата по химия от университета в Ривърсайд, Калифорния (САЩ).

Ясно е, че за последователите на иновациите не е достатъчно просто да застраховат клиентите си с опцията „високоустойчиво към удар стъкло“, а са решили да отидат по-далеч: да предложат начин да се „коригира“ вече „счупения“ продукт. Подобни изисквания имат от LG още през 2013 г., при разработката на материала G Flex. Днешните успехи, които са продължение на започналата преди четири години работа, дават материал, който се „самовъзстановява“ в рамките на деня.

Изобретението се основава на принципа на двуполюсното привличане на молекули и йони в единна структура. Новият материал е създаден по такъв начин, че когато се появят „вътрешни“ кухини (възприемани от окото като пукнатини) след увреждане (падане, удар или драскотини), различните елементи буквално се свързват и обединяват отново в цялостна структура. Стъклото може да се оприличи на „митичния феникс“, който въпреки всички превратности на живота, възкръсва „от пепелта“ и отново, и отново се появява в първоначалния си вид, готов за нови подвизи, по волята на невероятната сила.

Всичко това не е свръхсила и това е разбираемо от гледна точка на съвременната наука, въпреки че прототип на идеята за регенириращото стъкло става комикс герой – Върколак, чиито рани се затварят от само себе си. Новият материал включва полимери и йонна сол. Той е безпрецедентно гъвкав, а в същото време – прозрачен. Точно затова е идеален за  производството на два често износващи се предмета: очила и телефони. Повърхността свободно провежда електричество, което допринася за събирането на заредените йони и молекули, като по този начин те съединяват и запълват повредените части.

Материалът не е скъп и може да издържа на големи натоварвания. Самовъзстановяването става, когато е в покой за период от 24 часа при стайна температура.

Chao Wang планира изобретението да излезе от лабораторията и да бъде предложено за световно производство през следващите три години, въпреки съмненията на скептиците, че иновацията е твърде „футуристична“. Chao Wang вярва, че неговата разработка ще получи възможно най-широко разпространение и до „неузнаваемост“ ще промени ежедневието на хората по всички континенти. Ще може ли материалът да се използва като стъкло в големи площи, времето ще покаже.

Вечното стъкло не е единственият материал с новата функция на самовъзстановяване. Още през 2012 г. по време на изложение на  Amerian Chemical Society е представена самовъзстановяваща се пластмаса за Iphone. Принципът на „лечебната функция“ на пластмасата е „молекулярен мост“, подобен на йонното биролярно привличане във „вечното“ стъкло.

 

Може да харесате още...