Училище в Швеция надскача стандарта за пасивна сграда

Kjellgren Kaminsky Architecture наскоро завърши работата си по най-голямото училище, покрило стандарта за пасивна къща, в Швеция. Коласколан е разгърнато на 8000 квадратни метра и наскоро бе обновено, като към сградата бе добавено ново съоръжение със смесена употреба, следвайки строгите стандарти за енергийна ефективност в страната.

Архитекти започнали проекта чрез добавянето на нов сграден модул със смесено предназначение към вече съществуващия образователен център, който побира до 360 ученици. Пристройката на Коласколан е построена като допълнение към съществуващата сграда и е на стратегическо място, за да се създаде един просторен, открит училищен двор. Пъстроцветни плоскости от фиброцимент покриват фасадата на училището, създавайки жизнерадостна, игрива физиономия. Дворът е новото сърце на училището и не само осигурява връзка между новата и старата сгради, но също така създава открита творческа среда за учениците и преподавателите.

От самото начало проектът е фокусиран върху прилагането на редица пасивни стратегии. С цел да се удовлетворят строгите критерии за „пасивни къщи“ в Швеция, училището е направено така, че да се вписва в стандарта: по-малко от 45 кВтч / кв.м енергия годишно. Всъщност с помощта на редица енергийно-ефективни мерки, като например солидна изолация и трайна облицовка, реновираното училище ще използва само 38 kHw / кв.м годишно.

greentech.bg

Може да харесате още...