Удивителен зелен покрив се извива върху университетска сграда в Сингапур

Извиващ се зелен покрив се вие изящно върху Школата по изкуства, дизайн и медии при Технологичния университет – Нанянг. Това красиво съоръжение е проектирано от CPG Consultants с идеята да бъде „несграда“, както казват те, и погледната от много места тя изглежда по-скоро като малка планина, отколкото като училище.

5-етажната сграда е сертифицирана – Green Mark Platinum – и има множество енергоспестяващи функции. Според Green Mark, пространството за смесена употреба може да похвали с годишни икономии на енергия от около 119 134 кВтч, както и икономии на вода от 1171 куб.м. годишно. Във вътрешността на сградата общите части са минимално климатизирани,а баните се охлаждат от вентилатор. Има и система за събиране на дъждовна.

Отвътре озарено от дневна светлина пространство предлага множество приложения, включително офиси на учителите, лекционна зала, библиотека, учебни и научни области. В предната част на сградата има галерия, където студентите могат да показват своите разработки. „Въртеливият“ дизайн на сградата оставя една централна „долина“, отворена като едно ведро открито пространство, за да се измъкне човек от книгите за кратка почивка. Самият зелен покрив, който се вие като серпентина, може да бъде изкачван като планина – за по-приключенски настроените студенти – и тогава разкрива за прекрасна гледка към кампуса на университета.

greentech.bg

Може да харесате още...