“Умен” дом – стандарт в жилищното строителство в бъдеще

Проучване на немската фирма Bau-Info-Consult прогнозира, че “умен” дом трябва да се разглежда като стандарт в жилищното строителство в бъдеще. Приложенията на интелигентни системи за дома в областта на сигурността и контрола на климата трябва да станат все по-популярни.

В годишния анализ на Bau-Info-Consult, архитекти и проектанти са били помолени да се преценят дали “умен” дом ще продължава да бъде тенденция на пазара и за в бъдеще. Отговорът е недвусмислен – Да.

Независимо от това дали се използват скъпоструващи цялостни решения или само една опростена система, факт е, че сегментът на “умните” домове в следващите три години ще продължава да се увеличава в жилищно строителство, 72% от анкетираните проектанти.

Проучването показва, че през 2016 г. архитекти и проектанти са включвали интелигентни домакински компоненти при планирането на сгради средно във всеки пети техен проект.  Докладът показва, че две от приложенията на интелигентни системи за дома трябва са най – популярни.

На първо място стои контролът за безопасност в частните домове, който според 30% от анкетираните проектанти ще продължава да бъде най-търсен и в бъдеще.  Втората, относително силна тенденция към търсенето се проявява и в областта на отоплението и контрола на стайната температура. Следователно бъдещето стои зад системите за “интелигентна” прозоречна вентилация и сигурност.

Може да харесате още...