Умна стъклена фасада за иновативен кампус

За да изгради нова основа за сътрудничество с клиенти, стартъп компании и партньори от науката и индустрията, базираната в Узвил, Швейцария технологична група Bühler е създала иновативен кампус за иновации. Фасадата е толкова технологична, колкото и концепцията за интелигентна сграда – изцяло стъклена фасада с електронно управление, изработена от SageGlass, която осигурява защита от слънцето и нива на откритост и прозрачност, недостижими по-рано. Швейцарската технологична група предлага съвременни технологични решения в производството на храни, фуражи и мобилни устройства, обединява процесите на изследване, разработка, създаване на прототипи, дизайн и производство на крайния продукт.

Иновативният кампус на Bühler AG се състои от два елемента: иновативната нова сграда Cubic и свързаните с нея съществуващи приложни центрове, модернизирани по същия начин като новата сграда. Триетажната стоманена конструкция на Cubic изглежда се носи над модернизираните приложни центрове. Конструкцията е подпряна на проходим вход със свързващи мостове към високо извисяващите се сгради и центъра за обслужване на клиенти. Всички носещи елементи, стълби и асансьори в сградата са концентрирани в трите бетонни колони, които заедно с три вътрешни двора и три двуетажни зали формират сърцевината на сградата. Около това ядро, офиси с отворен план заемат два етажа, осигурявайки максимална гъвкавост и пълен контакт с циркулационната зона в центъра на Cubic.

Стъклената фасада е изработена от големи стъклени панели с размери 1,12 х 3,05 м. Поддържа се от вътрешна рамкова конструкция, която е свързана с носещата конструкция на сградата с помощта на скоби. Една трета от общо 535-те стъклени елемента са проектирани като отварящи се. Те могат да бъдат автоматично отворени за вентилация и отстраняване на дим в случай на пожар. Изцяло стъклената повърхност е равномерна и елегантна. Разделя се само от тънки фуги между отделните стъклени панели. Този фасаден дизайн е използван при всички сгради в кампуса. Структурната стъклена фасада е изградена с помощта на слънцезащитно стъкло Vario от SageGlass. Благодарение на тонираното електрохромно покритие, интелигентното стъкло може да контролира трансфера на топлина от слънчевата светлина към интериора, като същевременно остава прозрачно и осигурява безпрепятствена видимост навън. В резултат на това Cubic не се нуждае от външна защита от слънце. Монтирани са общо 1600 м² SageGlass.

За да се увеличи максимално гъвкавостта на пространството, фасадата е била разделена на малки секции. Две от стъклата във всеки троен стъклопакет образуват зона, която може да бъде затъмнена индивидуално. Това е важна опция, защото отделни части от фасадата се засенчват в различна степен от съседните сгради. Зоните също могат да бъдат преразпределени при промяна на оформлението в помещенията. Системата за тониране на фасадата е свързана чрез интерфейса BACnet към вътрешната система за наблюдение и управление на цялата сграда. В допълнение към автоматичното оцветяване на стъклата чрез сензори, които реагират директно на промените в слънчевата светлина, фасадата на Cubic може да се управлява и ръчно с помощта на сензорни панели.

Може да харесате още...