Уникален проект с архитектурни системи Alumil получи награда

alumil

Villa Gantiadi е меко казано един забележителен и открояващ се проект за България. Проектирана е от архитектурно студио Nikart, арх. Лъчезар Николов, автор на проекта съвместно с арх. Нели Стефанова, и цели да запази естественото усещане за простор и природа на терена, допълнително облагороден от човешкото присъствие и грижа.

Villa Gantiadi изпълнява функцията си на еднофамилна къща за почивка на морския бряг, умело съчетаваща елитарна естетика с функционалност и качество.

alumil

Сградата е проектирана изцяло под нивото на улицата, което дава възможност за запазване на морската гледка и голяма част от растителните видове.

alumil

„Преходът от външната среда към интериора беше друга важна част от проектното решение с материали и структури, характерни за мястото. Къщата има подчертана хоризонталност чрез бордове от видим бетон при терасите и покрива, които са естествено продължение на хоризонталите на терена. Използвани са плавни преходи между отделните нива и терена, и намаляването на странични подпорни стени. Така поместена, архитектурата и ландшафтът се преливат, без да е ясно изявена  границата между тях. Единственото внушение за обитаемост е източната фасада на къщата, която е максимално отворена с панорамно остъкляване към морето“, постигнато чрез системите на Алумил– S77Hi, SF85, S650 Phos, SD115 Pivot, допринасящи за сигурността и комфорта на обитателите.

alumil

В реализацията на къщата има елементи на устойчива архитектура – използвани са материали, близки до средата. Зеленият покрив е важна част от проекта – той има за цел не само да впише обекта в околния пейзаж и да интегрира архитектурата с ландшафта, но също и да предпазва къщата от прегряване през лятото и да намали шума от близката улица.

“Темата за устойчивата архитектура ще бъде водеща в следващите години в глобален план, тъй като нашата отговорност е да създаваме не само красива архитектура, но също ефективна и функционална” – арх. Лъчезар Николов.

alumil

Реализираният проект за подземна къща на Българското Черноморие получава и специална награда от международното жури на конкурса „Български архитектурни награди 2021“, организиран от Камарата на архитектите в България. Наградата беше връчена от Генералния Директор на Алумил България, г-н Георги Кюрчиев.

Алумил България приветства всички проекти в областта на устойчивата архитектура и ги подкрепя с продукти, които отговарят на стандартите за енергийна ефективност, въглероден отпечатък, както и за Зелена Архитектура. Компанията се фокусира върху зелени практики и действията, които предприема, се базират на принципите за устойчивост.

alumil

За повече информация – Алумил България.

Може да харесате още...