Уникален търговски център със сандвич панели от Ruukki


Търговски център „Емпория“ се извисява в Малмьо и е един от най-големите търговски центрове на Скандинавия. Този невероятен проект, като архитектурен замисъл, мащаби и реализация задава и специални изисквания към производителя на строителните конструкции – Ruukki.

Общо 12 000 квадратни метра стени и фасади в новия уникален търговски център Malmö Emporia са построени с помощта на сандвич панели на Ruukki. 


Сандвич панели са използвани върху вътрешните и външните стени на Emporia. Използваните панели са с дебелина 200 мм и се предлагат в пет различни цвята, от които двата са уникални за Emporia.

Доставката на Ruukki (2011 г.):
– Сандвич панел MW 200 мм: 10 560 м2
– Сандвич панел MW 150 мм: 1 000 м2
– Сандвич панел MW 80 мм: 200 м2

Аксесоари: Плоски секции, прагови уплътнения, уплътнителна лента, изолационни ленти, лакирани фитинги и други фитинги.

Уникалната и неповторима идея за – „кехлибарният вход“ на Емпория

Основната идея, с която архитектите преборват конкуренцията е входа, с  обгръщащия погледа двор, с венец от жилищни и търговски сгради.


Извито стъкло, златни отблясъци, необикновена структура, виеща се  нагоре и назад, за да позволи на дневната  светлина да проникне във  входа. Това не може да се разкаже с думи. Оттук  влизат клиентите и могат да пазаруват по търговските етажи.Покривът на конструкцията се състои от тревни площи, тераси и павилиони. Разработен е с открита трапезария и спа център, увеселителни паркове. Паркът на покрива е проектиран като малък култивиран оазис. С красива  растителност (тръстика, прерийни треви и дървета) и слънцево  изложение. Възвишенията, които осигуряват защита от вятъра, всъщност крият механични помещения. Емпория може да се разшири нагоре и на запад, но не и в други посоки.


Атриуми в смели нюанси на синьо, зелено и червено помагат на купувачите да се ориентират в сградата. А в прилежащия паркинг  могат да бъдат идентифицирани чрез асортимент от цветни панели.

Emporia е замислен преди всичко като проект за градско планиране. В него офиси  са заедно с жилища, с площи със смесено предназначение  и основно търговски площи. Основната идея, с която сградата впечатлява и печели възхищение е вътрешната търговска площ, зад венец от жилищни и търговски сгради.


Дигиталният вход от площадката на гарата води дълбоко в билдинга.

Отвътре, търговията е организирана в три етажа около фигура, наподобяваща “8”. Търговските площи и магазините са групирани около смело оцветените атриуми, всяка с различна тема.

Идеята на тази  футуристична облицовка на улиците и сградите със смесено предназначение има замисъл – посетителите от гарата  да влязат и да пазаруват. Водещ е необичайният бронзово – охра тон. Двойно огънатото стъкло на диагоналния прорез, който пресича сградата, е умопомрачително. Вижда се цялото небе, неговите бързо движещи се облаци, които преследват слънчеви лъчи, стават видими и осезаеми. Те се проектират върху уличната настилка, както и върху пода вътре, в самата сграда.

Ruukki предлага различни видове качествени фасадни облицовки.

Може да харесате още...