Уникална фасада диша през пори

Виждали ли сте някога къща, която диша чрез хиляди малки дупчици? Благодарение на проекта изобретението Breathing Skins Project на Tobias Becker такава сграда може да стане реалност. Изобретението се основава на концепцията за биомимикрията, имитира дишане на кожата на живите организми, която е в състояние да отговори на външна температура. Фасади, направени по „дишащата“ технологията, освен всичко останало се вписват в естествения пейзаж и поддържат баланс между вътрешния микроклимат на помещенията и температурата извън сградата.

На повърхността на такава фасадата са разположени огромно количество дупки, наподобяващи порите на кожата на човека. Те могат да се свият и да се разширят в зависимост от условията на околната среда. Всеки квадратен метър фасада има 140 много малки каналчета, които Бекер описва като „пневматични мускули“.  Те могат да се отварят и затварят чрез контролиране на пропускливостта на фасадата. В зависимост от желанията на собственика на сградата, тези „пневматични мускули“ пропускат в сградата определено количество светлина и въздух.

За да се отвори дупката, е необходимо само лек натиск. Бекер твърди, че контролът върху дишането  на фасада ще изисква минимум консумацията на енергия.

Проектът на Бекер в момента е изложен в напълно обособен за него шоурум в Манделбаштел в Германия, изграден в партньорство със Саймън Хъфер. Шоурумът показва възможностите на дишащата фасада. Формите на стъклените панели са неограничени. Те могат да бъдат или плоски, или криволичещи извити повърхности, докато оцветяването на „пневматичните мускули“ може да бъде или полупрозрачно или цветно, което показва адаптивност на продукта. Красотата се състои в неговия непрекъснато променящия се облик през целия ден спрямо промяната на параметрите на сградата. По този начин специфичната технология създава впечатление за арт инсталация. Това само може да подсказва за по-нататъшните й възможности за трансформация, създавайки своеобразни витражни ефекти или интерактивени екрани.
„Breathing Skins Project“ е спечелил вече множество награди, като най-скорошната е за екологичен продукт, което говори за невероятния потенциал в изграждането на бъдещи проекти.

Може да харесате още...